Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen, waar veel fraters van Tilburg hun oude dag doorbrengen, is gevestigd aan de Burgemeester Brokxlaan.
Volledig scherm
Woonzorgcentrum Joannes Zwijsen, waar veel fraters van Tilburg hun oude dag doorbrengen, is gevestigd aan de Burgemeester Brokxlaan. © Google Maps

Fraters van Tilburg, wel gespaard door corona, treuren om hun zwaar getroffen Zusters van Liefde

TILBURG - Vol mededogen hebben de Fraters van Tilburg er kennis van genomen dat het coronavirus onder de Zusters van Liefde in hun stad al 10 slachtoffers heeft gemaakt

,,We kunnen op afstand niet meer dan meeleven met de zusters”, zegt frater Paul Damen, plaatsvervangend provinciaal overste. ,,Van toegankelijkheid is al geen sprake, maar ze zijn nu ook heel erg druk met hun emoties en de uitvaarten.”

Zusters van Liefde en Fraters van Tilburg voelen zich verwant aan elkaar. Beide congregaties zijn in de negentiende eeuw gesticht door Joannes Zwijsen, die later bisschop van Den Bosch werd.

Tot nu toe is van slechts één frater op leeftijd bekend dat hij aan corona is overleden. Voor de andere frater die in maart overleed gold dat niet.

Beiden verbleven in Joannes Zwijsen. In dat woonzorgcentrum van De Wever aan de Burgemeester Brokxlaan leven fraters te midden van niet-religieuzen. Het ligt pal naast het generalaat van de fraters. 

Hopen dat het zo blijft

Volgens frater Paul lijkt op dit moment geen enkele frater met het coronavirus besmet te zijn. ,,Laten we hopen dat het zo blijft.”

Quote

We hebben hier geen woorden meer voor

Judith de Raat

Vandaag is in de kloostertuin van de Zusters van Liefde aan de Oude Dijk zuster Paule Keusters begraven. Ze werd 89 jaar en was 12 jaar algemeen overste van de congregatie. Zuster Paule was het tiende lid van de congregatie dat ten gevolge van corona overleed. 

,,We hebben hier geen woorden meer voor", gaf bestuurssecretaris Judith de Raat maandag de verslagenheid onder de zusters weer. 

Het beeld ter ere van de Fraters van Tilburg in de Frater Mattheushof.
Volledig scherm
Het beeld ter ere van de Fraters van Tilburg in de Frater Mattheushof. © Ben Ackermans/BD

In samenwerking met indebuurt Tilburg