Volledig scherm
Een automobilist controleert de bandenspanning. © ADN Beeldredactie

Gemeente Tilburg laat gratis autobanden oppompen

TILBURG - Een opvallend uitvloeisel van het gemeentelijke beleid om de luchtkwaliteit in Tilburg te verbeteren: namens de gemeente gaan medewerkers van de organisatie 'Band op Spanning' de komende maanden de bandenspanning van auto's in de stad gratis controleren en indien nodig verbeteren.

Elke zaterdag van 10.00 tot 17.30 uur staat het bandenspanningteam op een parkeerterrein in Tilburg: de ene week bij Hornbach aan de Hestiastraat (Reeshof), de andere week bij de AaBe Fabriek. De actie loopt van 11 augustus (wanneer ze beginnen bij Hornbach) tot en met 13 oktober.

De medewerkers van Band op Spanning vragen automobilisten of zij hun banden willen laten controleren. Maar mensen kunnen ook zelf vragen om zo'n controle. Volgens de gemeente rijdt in Nederland meer dan de helft van alle auto's met een te lage bandenspanning. Dat kan het brandstofverbruik met 2 tot 5 procent verhogen en veroorzaakt zodoende ook extra CO2-uitstoot. Daarnaast is de kans dat auto’s met onderspanning ongelukken veroorzaken groter omdat ze een langere remweg hebben en een slechtere wegligging. Ook is de kans op een klapband groter en neemt de slijtage van de banden toe.

In samenwerking met indebuurt Tilburg