Volledig scherm
Groep 5 van basisschool De Triangel en Willem II-mascotte Kingo geven de aftrap voor het leesproject Scoor een Boek!. © Hein Eikenaar/BD

Hoe een voetballer en de mascotte van Willem II zoveel mogelijk kinderen aan het lezen moeten krijgen: 'scoor een boek!'

TILBURG - Leerlingen uit 48 klassen van 20 basisscholen in Tilburg, Oisterwijk en Hilvarenbeek gaan komende tien weken zoveel mogelijk boeken lezen om daarmee te 'scoren'. Ze worden daarbij aangemoedigd door Willem II-speler Ben Rienstra. Het leesproject, gericht op de groepen 5/6, wil lees- en taalproblemen bij kinderen te voorkomen.

Nog 1 op de 10 kinderen in Nederland verlaat de basisschool met een lees- en taalachterstand. Reden voor Bibliotheek Midden-Brabant en stichting Willem II betrokken om voor Tilburg de handen ineen te slaan voor 'Scoor een boek!', waarvan maandagmorgen de aftrap plaatsvond op basisschool De Triangel. De school doet mee met vier klassen.

De vanuit de bibliotheek bij de school betrokken leesconsulent Kim de Jong gaf de kinderen uitleg: voor ieder boek dat ze lezen krijgen ze een voetbalsticker die ze op een poster kunnen plakken. Ze kregen een videoboodschap van Ben Rienstra. Over 10 weken zal hij alle jonge lezers ontvangen tijdens een sportieve afsluiting in het Willem II Stadion en bekendmaken hoeveel boeken ze samen hebben gelezen. 

Kingo

Hoogtepunt maandag op De Triangel was de komst van Willem II-mascotte Kingo, die samen met de kinderen op de foto ging. De ambities in de klas waren hoog. Jari de Roy hoopt 'ergens in de dertig' boeken te lezen. ,,Ik lees 's avonds als ik me verveel." Zijn klasgenoot Anissa Korucu gaat 'voor iedere dag een boek': ,,Soms zit ik zo erg in een verhaal dat ik niet meer kan stoppen."

'Scoor een boek!' is een landelijk initiatief, waarmee Biblionet Groningen en voetbalclub FC Groningen in 2012 als eerste begonnen. In 2016 deden daar leerlingen van bijna 200 scholen mee die samen ruim 50.000 boeken lazen.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg