Volledig scherm
stockadr huissleutel, huisvesting © Thinkstock

Huizenprijzen gaan door het dak: prijzen stijgen vooral hard in omgeving Tilburg en Oirschot

KaartTILBURG/OIRSCHOT - De huizenprijzen gaan door het dak. In het tweede kwartaal van dit jaar werden wederom minder woningen verkocht, terwijl de prijzen verder stegen. De hardst stijgende woningprijzen zijn in Amsterdam (19,1% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017) en Tilburg/Oirschot (17,6% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2017). Dat meldt LocalFocus op basis van cijfers van de NVM.

In de periode van april tot en met juni wisselden landelijk gezien bijna 39.000 woningen van eigenaar. Dat zijn er ongeveer elf procent minder dan in het eerste kwartaal van 2017. De prijzen daarentegen stijgen flink, met ruim tien procent. Een gemiddelde woning kost nu 288.000 euro. Sinds 2014 zijn de gemiddelde woningprijzen onophoudelijk gestegen. De verkopen dalen echter al vier kwartalen op rij. Volgens de NVM is dat terug te zien in het aandeel woningen dat boven de vraagprijs wordt verkocht, dat gebeurde in het afgelopen kwartaal bij één derde van de transacties. 

Brabant

In de regio Tilburg/Oirschot stegen de prijzen dus hard met 17,6 procent. Alleen in Amsterdam lag dat percentage hoger. De gemiddelde verkoopprijs is daar nu 270.000 euro en er is 18% minder verkocht dan een jaar eerder. Tilburg/Oirschot heeft daarmee de grootste verkoopontwikkeling in negatieve zin van de provincie.

In Brabant werden in regio Eindhoven de meeste woningen verkocht, namelijk 1053. De gemiddelde verkoopprijs ligt in de provincie het hoogst in Den Bosch, namelijk 313.000 euro. Deze ligt het laagst in Bergen op Zoom en omgeving (234.000 euro).

Verkooptijd

Sinds 2000 is de verkooptijd van woningen niet zo kort geweest. Een huis staat gemiddeld slechts 45 dagen te koop, dat is 16 dagen minder dan jaar eerder. Van de nieuw in aanbod gekomen huizen is bijna driekwart binnen 3 maanden verkocht. Dit is het hoogste percentage van deze eeuw. 

Door het tekort aan woningen hoeven verkopers zich geen zorgen te maken dat zich geen kopers melden. Sterker, de gegadigden bieden ondertussen fors tegen elkaar op om het huis te bemachtigen. Uit de cijfers blijkt dat vorig kwartaal een derde van de verkochte huizen boven de vraagprijs van de hand is gegaan. Ook dit is een record.

Groningen

Er is nog maar één plek in Nederland waar kopers echt ruim de keuze hebben en dat is Noordoost-Groningen, signaleren de makelaars. En zij zien ook nog een nieuwe trend op de woningmarkt: mensen willen eerst een huis kopen en daarna pas hun woning verkopen. ,,In de crisisjaren was dat precies andersom'', aldus de makelaarsbaas.

,,Toen was het vooral zaak eerst een koper te vinden voor de huidige woning. Uit het ruim beschikbare aanbod was het vervolgens niet moeilijk om een nieuwe woning te vinden. In de huidige krappe woningmarkt wordt in ruim 70 procent van de gevallen eerst een nieuwe woning gekocht, alvorens te verkopen.''

Bekijk in de kaart hoeveel woningen er in jouw regio zijn verkocht, hoe de prijzen zijn en wat de ontwikkeling is ten opzichte van een jaar geleden. Het kan even duren voordat de kaart is geladen.

  1. Bewoners Perosiflat staan middernacht opnieuw voor falende elektrische deur: 'WonenBreburg laat ons in de steek'
    Video

    Bewoners Perosiflat staan midder­nacht opnieuw voor falende elektri­sche deur: 'WonenBre­burg laat ons in de steek'

    TILBURG - ,,Dit is schandalig, ik voel me in de steek gelaten door de verhuurder." Dagelijks staan de bewoners van de Perosiflat aan de Perosistraat in Tilburg buiten hun deur, die vaak niet opengaat met hun elektrische sleutel. Saddik Ourahou (30) stond zaterdagnacht om 00.30 uur wéér een half uur voor een dichte deur van de Perosiflat in Tilburg. De elektrische sloten doen het al een half jaar niet goed, maar WonenBreburg lijkt de bewoners niet snel te helpen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg