‘Ik heb honderden euro’s aan contractkosten betaald. Zie ik dat nog terug?’ Vijf vragen plus de antwoorden
TILBURG - De Tilburgse huurbemiddelaar De Huissleutel krijgt een boete van 100.000 euro omdat huurders ruim 300 euro aan ‘contractkosten’ moesten betalen. Dat mag niet van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Maar wat kan ik als huurder nu? Terugvragen? En hoe moet dat dan?
Delen per e-mail
Honderdduizend euro boete, maar waar gaat dat geld naartoe?
,,Dat is een makkelijke”, zegt Saskia Bierling, woordvoerder van de Autoriteit Consument & Markt (ACM), de onafhankelijke publieke toezichthouder die de boete uitdeelde. ,,Dat gaat naar de schatkist van het Rijk. Het wordt niet speciaal geoormerkt.”
En daarmee is de kous af?
,,We gaan er vanuit dat de beboete partijen het nu begrijpen. Mocht er sprake zijn van recidive (herhaling van het feit - red.) dan volgt er een verhoogde boete. Als er in Tilburg nog huurbemiddelaars zijn die dit soort kosten rekenen, kunnen mensen ons dat tippen via het tip-formulier of ons bellen.”
Ik heb honderden euro’s aan contractkosten betaald. Zie ik dat nog terug?
,,Dat kan, maar zoals met alles in het leven gaat dat niet vanzelf. We hebben als onafhankelijke toezichthouder vastgesteld dat De Huissleutel ten onrechte die kosten heeft gerekend. Dus als je die kosten hebt betaald, kun je ze terugvragen. Op onze website Consuwijzer staat een voorbeeldbrief waarmee mensen hun contractkosten - of onder welke naam het dan ook gevraagd is - op kunnen eisen.”
Zo’n brief levert vast niks op, toch?
Je moet die brief wel sturen om te kunnen procederen
Bierling: ,,Nou, dat vind ik een beetje negatief gedacht, maar nee: het gaat niet vanzelf. Mocht je de kosten niet terugkrijgen, kun je bijvoorbeeld hulp vragen aan de De Woonbond (die komt op voor de belangen van huurders -red.). Of aan lokale juridische instanties als de Rechtswinkel.”
Bij de Rechtswinkel vertelt Jeroen Jaspers dat zo’n brief ‘in bijna alle gevallen’ niet tot het terugstorten van de contractkosten leidt. ,,Maar je moet die wel hebben gestuurd om te kunnen procederen. En als de rechter een vonnis heeft gedaan wordt er vaak nog niet betaald. Dan kun je de deurwaarder inschakelen.”
Is dat duur?
,,Stel dat je een bedrag tot 500 euro aan contractkosten terug wil vragen, ben je ongeveer 200 euro kwijt om de procedure in gang te zetten. Dat geld moet je voorschieten tot je in het gelijk wordt gesteld. En ik moet zeggen: we hebben hier nog geen zaak op verloren, maar er zit altijd een risico aan. Als de bemiddelaar failliet gaat, kun je niks meer terugkrijgen. Maar de wet is duidelijk: het mag niet. Zo’n zaak verloopt altijd schriftelijk, je hoeft niet voor de rechter te komen.” Het terugvragen kan tot uiterlijk vijf jaar nadat de contractkosten zijn betaald.
En ik moet zeggen: we hebben hier nog geen zaak op verloren, maar er zit altijd een risico aan
Brabants Dagblad is al maanden bezig met een serie over de woningnood in Tilburg, hier terug te lezen:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ger Houben blijft strijden namens de Kerkstraat: ‘Van Besouw-terrein is slechte postzegel in Goirle’
GOIRLE - De gemeente Goirle en projectontwikkelaar NBU zijn nog niet van Ger Houben af. De bewoner van de Kerkstraat zegt zijn strijd namens de buurt tegen het bouwplan op het Van Besouw-terrein voort te zetten. -
Kwart miljoen van de Postcodeloterij landt in Haaren
HAAREN - De vlag kan uit op de even huisnummers van het Tempeliersdal in Haaren. Dat wil zeggen: bij de mensen die een lot van de Postcodeloterij in huis hebben. -
PREMIUM
Te hard over de Letschertweg: 6.499 boetes binnen anderhalve maand
TILBURG - Bij de trajectcontrole op de Burgemeester Letchertweg zijn anderhalve maand na de invoering 6.499 bestuurders op de bon gegaan. Ze reden harder dan de toegestane 80 kilometer per uur. -
PREMIUM
Het wordt nog wat met de Koopvaardijstraat: eerst sloop, dan bouw De Mersjant
TILBURG - Waar de een zucht van verlichting slaakt - het wordt nog wat met de Koopvaardijstraat - vindt de ander het ‘drie keer niks’. Aan de straat die het Koningsplein aan de Piushaven koppelt is de sloop van verschillende hallen en woningen in volle gang. Ze maken plaats voor nieuwbouwproject De Mersjant. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
PREMIUM
Tilburgse kroegen-kledinglijn haalt bijna 100.000 euro op voor de horeca: ‘Voelbare liefde voor de stad’
TILBURG - De Tilburgse kledinglijn WeAr Tilburg die in leven werd geroepen om de kroegen van de stad te steunen heeft bijna 100.000 euro opgehaald voor de horeca. ,,Duizenden Tilburgers lopen nu in een shirt of hoodie van hun favoriete horecazaak rond”, zegt Ben Smit.
In samenwerking met indebuurt Tilburg