Volledig scherm
Dorpelingen komen in opstand tegen het stichtingsbestuur van De Canon, onder het aanheffen van Oh Fortuna uit de Carmina Burana van Carl Orff © Mary-Lou van Spreuwel

In Hilvarenbeek is opera licht verteerbaar: staande ovatie voor De Canon

HILVARENBEEK - In de pauze van ‘De Canon, een Beekse familie-opera’ merkte een enthousiaste bezoeker zondagmiddag dit op: ,,Deze voorstelling zou een perfecte inburgeringscursus wezen.”

Het lijkt er alleen niet op dat die kans zich nog een keer voor gaat doen. Muzikaal leider Maarten Jense en schrijver annex regisseur Michiel van der Sanden zijn te creatief om in herhaling te vallen. 

Daarom dit advies. Kom je wonen in Hilvarenbeek, vernoemd naar Hildewaris, ga dan eerst langs het houten kruis van de zwerver Willem Smulders. 

Declameer daar hardop, in de taal die volgens Johannes Goropius Becanus ook in het paradijs werd gesproken, deze tekstregel: ‘Nie beter nie slechter dan gij of dan ik - zô was onze Willem, zô was Rooie Fik.’

Volledig scherm
Duet in De Canon van (links) Johannes Goropius Becanus (Huub de Bruijn) en luitenant-kolonel Majoie (Roan Raymakers) © Mary-Lou van Spreuwel

Zoek daarna in de schaduw van de Bikse toren het monument op van dr. P.C. de Brouwer, een Brabantse emancipator. Als je er om negen uur 's avonds bent, hoor je het torenklokje dat al eeuwen klingelt ter ere van hertogin Johanna van Brabant. 

Neem op haar een biertje van De Roos. Bij voorkeur de Konjel, zoet en zwaar als de heldendaden van zijn naamgever, kolonel Majoie.

Staande ovatie

Alle zes - Majoie, Johanna, Piet de Brouwer, Jan van Gorp, Hildewaris en de Rooie Fik - schitterden dit weekend drie voorstellingen lang in cultureel centrum Elckerlijk. 

Volledig scherm
De zes hoofdpersonen uit De Canon van HIlvarenbeek (vlnr): Willem Smulders alias De Rooie, Fik, Johannes Goropius Becanus, PC de Brouwer, Johanna van Brabant, Hildewaris en luitenant-kolonel Majoie © Mary-Lou van Spreuwel

Een staande ovatie deelden ze alle drie de keren met de muzikanten van het KlarinetNsemble en het jeugdig talent van Dansschool Hilvarenbeek. Maar vooral de vocalisten, acterend als historische dorpsfiguren, scheerden hoge toppen.

Aangenaam uitbuiken

Opera is doorgaans zware kost, maar in Hilvarenbeek blijkt het aangenaam uitbuiken tussen Verdi en Mozart. Het libretto voorzag in een smakelijke dorpsrel. 

Het publiek waande zich de toeschouwer van een vreselijke voorlichtingsbijeenkomst van Stichting De Beekse Canon, voorgezeten door ene Prudence Schijvens-Van Babberich de Koningh. Je ware import, die de dorpelingen wel even kwam vertellen hoe hun historie eruit ziet.

Volledig scherm
Johannes Goropius Becanus (Huub de Bruijn), een van de vijf hoofdrolspelers in De Canon © Mary-Lou van Spreuwel

Een opstand is het gevolg, tot woede van het 'kakwijf'. Dat woord blijkt de historische figuren vreemd te zijn, maar gelukkig durft Johannes Goropius Becanus er wel een slag naar te slaan. Hij vermoedt dat het gaat om een vrouwspersoon met ‘waterige uutwierpselen'. 

Zo maak je dus een Beekse opera licht verteerbaar. Het smaakt dan ook naar heel veel meer.

Volledig scherm
Maarten Jense dirigeert het slotakkoord van De Canon © Mary-Lou van Spreuwel
Volledig scherm
Nop van Hoof speelde dr. PC de Brouwer in De Canon © Mary-Lou van Spreuwel

In samenwerking met indebuurt Tilburg