Volledig scherm
Johan van Laarhoven. © BD

Kamerleden maken zich sterk voor Tilburger Johan van Laarhoven

TILBURG - Het kabinet moet Tilburger Johan van Laarhoven, die in Thailand is veroordeeld tot 103 jaar cel wegens witwassen, naar Nederland terughalen. Dat eisen D66, PvdA, SP, GroenLinks, 50PLUS en Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer. Dat meldt RTL.

De advocaten van Van Laarhoven vroegen minister Van der Steur al eerder om zich in te zetten voor de oprichter van The Grass Company. Maar die zag geen reden om de Tilburger te helpen. Dat verzoek was vooral gebaseerd op humanitaire gronden: de gezondheid van Van Laarhoven heeft ernstig te lijden onder de barre omstandigheden in de Thaise gevangenis. Van zijn straf moet hij zeker 20 jaar uitzitten.

Onderzoek
"Van Laarhoven zit onder erbarmelijke omstandigheden vast. Zorg dat deze man terugkomt naar Nederland", tekende RTL op uit de mond van D66-Kamerlid Vera Bergkamp. Ook heeft Bergkamp vragen over het feit waarom een ambassademedewerker aan de Thaise autoriteiten heeft gevraagd om een strafrechtelijk onderzoek. "Dat is ongebruikelijk en ook ernstig omdat je in dat land zelfs de doodstraf voor die vergrijpen kan krijgen. Ik wil weten of de Nederlandse autoriteiten er voor hebben gezorgd dat Van Laarhoven voor de leeuwen is geworpen?"

De 6 partijen hebben samen overigens geen meerderheid in de Tweede Kamer, ze zijn goed voor 70 van de 150 zetels. Lees alles over de ontwikkelingen rond Johan van Laarhoven op bd.nl/vanlaarhoven.

In samenwerking met indebuurt Tilburg