Thuiskapster Lia van Haaren kan alleen haar eigen vriend, thuis in Moergestel, knippen.
Volledig scherm
Thuiskapster Lia van Haaren kan alleen haar eigen vriend, thuis in Moergestel, knippen. © Pix4Profs/Jan Stads

Keert Coupe Bloempot terug? ‘Dat wordt rechttrekken’, voorspelt de thuiskapster

OISTERWIJK - ,,Dat wordt straks rechttrekken", geeft Lia van Haaren, thuiskapster te Moergestel, een luchtige draai aan de coronacrisis. Ook de klanten van Lia Haarstijl staan er deze hele maand alleen voor. Gaat het ze lukken om thuis het kapsel een beetje op niveau te houden?

Elkaar knippen is binnen menig gezin de opgave. Het schijnt dat bij het LOI de cursus ‘thuiskapper’ massaal wordt besteld. ,,Maar het is wel echt een vak hè", weet Lia van Haaren. Ondanks haar opleiding en 16 jaar ervaring in het kappersvak, volgt ze net als haar collega Christel jaarlijks 4 à 5 cursussen voor de nieuwste trends en technieken.

Verf aan huis

Het enige wat Lia nu nog voor haar klanten kan betekenen is verf aan huis afleveren. Met name de dames zullen zelf  de uitgroei van hun geverfde haren bij moeten blijven kleuren. 

Het kapsel van een model wordt gedaan voorafgaand aan de opening van de Amsterdam Fashion Week: een te grote opgave voor wie thuis aan het knippen moet.
Volledig scherm
Het kapsel van een model wordt gedaan voorafgaand aan de opening van de Amsterdam Fashion Week: een te grote opgave voor wie thuis aan het knippen moet. © ANP Kippa

De vraag is hoe Nederland er over een maand bij loopt qua kapsel. Rukt Coupe Bloempot - het makkelijkst te knippen immers - weer op? ,,Ik denk dat we veel pagemodelletjes en rechte pony's gaan zien", luidt de prognose van Lia van Haaren van Lia Haarstijl. ,,En misschien komen de hippies weer terug.”

Quote

Ik denk dat we veel pagemodel­le­tjes en rechte pony's gaan zien

Lia van Haaren

Volgens Lia van Haaren hebben haar klanten alle begrip ervoor dat ze niet meer aan huis kan komen. ,,Sommigen leken zich dat niet meteen te realiseren: thuis kan het toch wel? Maar net als in de kapsalon heb ook ik natuurlijk met die anderhalve meter afstand te maken.”

Quote

Voor dames op leeftijd is mijn bezoek echt een verzetje

Lia van Haaren

Ook haar klanten in de verzorgingscentra mist ze een maand. ,,Het is niet het knippen alleen. Voor dames op leeftijd is mijn bezoek echt een verzetje. Ik vraag me af hoe dat nu moet. Ook de familie kan niet langskomen om de haren even in de krul te zetten.”

Zonder inkomsten

Zorgen heeft ze ook om haar eigen bedrijf. ,,Ik ben ambulant en kan dus geen aanspraak maken op financiële steun van het Rijk. Ik snap dat kapsalons met huurlasten zitten, maar ook ik zit nu zonder inkomsten. Hopelijk kan de gemeente wel wat voor me betekenen.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg