Volledig scherm
De plaatsing van de lindeboom in een plantsoen nabij het nieuwe winkelcentrum in Berkel-Enschot © Rudolf Robben

Lindeboom eerste 'kunstwerk' in dorpshart Berkel-Enschot

BERKEL-ENSCHOT - Met het planten van een lindeboom is dinsdag een start gemaakt met de verhuizing van diverse items van het oude naar het nieuwe winkelcentrum in Berkel-Enschot.

De lindeboom werd in 2014 bij het 800-850 jarig bestaan van het dorp geschonken door de gemeente Tilburg, maar stond sindsdien bij een boomkweker te wachten op een plek op het nieuwe winkelcentrum. Daar is de boom dinsdag geplaatst in een nieuw aangelegd plantsoen.

Meer kunstwerken

De komende weken krijgen meer kunstwerken en voorwerpen een plaats in het nieuwe dorpshart. Eerder verhuisde het bronzen beeld KomMa al naar een tijdelijke plek nabij het voormalige klooster. Dat beeld verhuist nu definitief, aldus een woordvoerder van de gemeente Tilburg. 

,,Daarnaast krijgen het kunstwerk 'Poëzie' dat bij de voormalige bibliotheek staat, het carillon en de tegels die het winkelcentrum heeft gekregen vanwege de veiligheidscertificeringen nieuwe plek op of nabij het winkelcentrum", aldus de woordvoerder. Ook het Tilburgs bènkske dat nu op de Kapittellaan staat, gaat naar een nieuwe plek. ,,Verder krijgt het hekwerk dat vroeger om de kloosterkapel op het voormalige kerkhof stond, een plek in het nieuwe dorpshart." 

Inrichtingsplan

Over de locaties is met winkeliers en de dorpsraad gesproken tijdens het opstellen van het inrichtingsplan. Enkel de juiste plaats van de tegels en het bènkske is nog niet bekend. Het carillon komt op de rotonde in de Koningsoordlaan, ter hoogte van het winkelcentrum, te staan. 

,,Er ligt een buis onder de weg naar deze rotonde om kabels doorheen te doen om het carillon van stroom te voorzien zodat het ook werkt. Maar of we het ook werkend maken, is nog niet zeker." Het streven is dat bij de officiële opening van het winkelcentrum in april alles op zijn plek staat.

Volledig scherm
Lindeboom eerste 'kunstwerk' in dorpshart Berkel-Enschot © Rudolf Robben

In samenwerking met indebuurt Tilburg