De gedecoreerden vana 2018 in Tilburg samen op de foto: dat ziet er in het coronajaar niet in.
Volledig scherm
De gedecoreerden vana 2018 in Tilburg samen op de foto: dat ziet er in het coronajaar niet in. © Ton van Rooij/gemeente Tilburg

Lintjesregen 2020: lintjes komen later en een smoesje lijkt niet nodig

TILBURG - Het gaat Zijne Majesteit dit coronajaar wel degelijk ook behagen om onbaatzuchtige mannen en vrouwen te onderscheiden, maar de lintjesregen zal over twee weken anders dan anders zijn.

,,Onze burgemeester en een aantal wethouders gaan de decorandi belllen", laat Sylvie de Leeuw van de afdeling kabinetszaken namens de gemeente Tilburg weten. 

,,Later in het jaar roepen we de mensen alsnog bijeen om hun de versierselen ook uit te reiken. De Kanselarij der Nederlandse Orden gaat die datum, afhankelijk van het verloop van de coronacrisis, voor heel Nederland vaststellen.”

Aan de ‘voordragers’ is gevraagd ervoor te zorgen dat de decorandi - nietsvermoedend - op vrijdag 24 april hun telefoon binnen handbereik hebben. Maar een ingewikkeld smoesje lijkt daar niet voor nodig te zijn. De meeste mensen zullen gewoon thuis zijn, zoals voorgeschreven in deze tijden van corona.

Aan de lintjesregen ging de afgelopen maanden, zoals hier in Goirle, al een stortvloed aan koninklijke onderscheidingen vooraf: voor brandweerlieden.
Volledig scherm
Aan de lintjesregen ging de afgelopen maanden, zoals hier in Goirle, al een stortvloed aan koninklijke onderscheidingen vooraf: voor brandweerlieden. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

In verschillende gemeenten, zoals Hilvarenbeek en Oisterwijk, gaat de burgemeester proberen om een videoverbinding tot stand te brengen. Een thuis bezorgd bloemetje zal ook niet ontbreken. 

 Gebakje, drankje en bloemetje

In Oirschot en Reusel-de Mierden gaat de burgemeester nog een stap verder. Judith Keijzers en Annemiek van de Ven bellen bij de voordeur aan en stappen dan anderhalve meter naar achteren om veilig het goede nieuws te brengen met een bloemetje erbij.

Burgemeester Starmans heeft  in Dongen een 'ludieke’ actie in petto. ,,Maar dat is en blijft echt nog even een verrassing", laat haar woordvoerder weten.

Zie de video van de lintjesregen in Tilburg anno 2019.

In samenwerking met indebuurt Tilburg