Volledig scherm
Joris van der Pijll, aanjager van Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk, op de plek waar voorheen de dorpspomp van Oisterwijk stond. © Beeld Werkt

Lokale journalistiek in Oisterwijk krijgt opnieuw 63.000 euro subsidie

OISTERWIJK - Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk kan door. De stichting erachter heeft opnieuw subsidie gekregen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. 

Volgens Joris van der Pijll, een van de initiatiefnemers, gaat het om eenzelfde bedrag als in dit lopende pilotjaar: 63.000 euro. 

Onder de noemer van PIT Onderzoek bracht de gesubsidieerde redactie dit jaar producties over onder andere het asielzoekerscentrum; de gemeentelijke herindeling met Haaren; verkeersveiligheid op rotondes; en woningen voor jongeren. 

Kritische blik

‘PIT Onderzoek gaat zich in 2020 nog meer richten op actuele onderwerpen en hoe de besluiten daarover in het democratische proces tot stand komen', laat de stichting weten. Het bestuur, onder voorzitterschap van Kees van Elderen, is daartoe op zoek naar een ‘zelfstandig journalist met lokale kennis en een kritische blik'. 

Het afgelopen jaar zijn journalisten op projectbasis door de stichting aan het werk gezet. Op dit moment draait de onderzoeksredactie op stagiairs en vrijwilligers van lokale media. 

Oisterwijk Nieuws en LOVO

De Oisterwijkse onderzoeksredactie ontstond als initiatief van Oisterwijk Nieuws, het digitale medium van Joris van der Pijll, en de lokale omroep LOVO, met Gerard van Giersbergen als voorzitter.

Van der Pijll werkt zelf enkele uren per week voor de stichting, maar volgens hem gaat het overgrote deel van de subsidie naar het inhuren van andere redactieleden. Bestuursleden krijgen geen geldelijke vergoeding.

In samenwerking met indebuurt Tilburg