Volledig scherm
Ronald Loch hangt in Rotterdam een mezenkastje op in de strijd tegen de eikenprocessierups © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Mees moet de eikenprocessierups ook in Oisterwijk aan gaan vallen: burger wacht niet op gemeente

OISTERWIJK - ,,Onvoorstelbaar dat in de gemeente Oisterwijk niet meer kansen gecreëerd worden om de eikenprocessierups tegen te gaan.” Met die verzuchting lanceert Yvette van Kempen, woonachtig in de Oisterwijkse bossen, haar initiatief om zoveel mogelijk mezennestkastjes weg te hangen.

De opmars van de eikenprocessierups nam vorig jaar beangstigende vormen aan. Menigeen kwam onder de rode bultjes te staan. Het zijn de haartjes van de rups die een irritante jeuk veroorzaken.

Van Kempen heeft voor een strijdplan het AB-raadslid Inge van Beers benaderd. Die stelt voor om ook het B-team (biodiversiteit) en 2College Durendael erbij te betrekken.

Quote

Wen er maar aan, we raken hem nooit meer kwijt

Ronald Loch

Frans Kapteijns, tot voor kort voorzitter van het B-team, laat weten dat in Oisterwijk al veel mezenkastjes zijn opgehangen: ,,Onder andere op Streekpark Klein Oisterwijk en camping de Reebok. In Moergestel zijn hebben sportvereniging Roef! en buurtschap Oirschotseweg het initiatief genomen.”

Kapteijns verbaast zich erover dat de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet een plan van aanpak rondstuurt. 

Volgens Kapteijns is meer nodig dan kasten voor mezen en vleermuizen ophangen. Bermen inzaaien met fluitenkuid, plantengroei onder de eiken laten staan en plakstrips aan bomen hangen noemt hij als voorbeelden.  

Natuurlijke vijanden

Mezen, maar ook vleermuizen, zijn natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Eronder zullen ze hem echter niet krijgen, waarschuwt een boomexpert als Ronald Loch van de gemeente Rotterdam: ,,Wen er maar aan. We raken hem nooit meer kwijt.” 

Hilvarenbeek, buurgemeente van Oisterwijk, stelde vorig jaar al gratis nestkastjes ter beschikking. Het werd een daverend succes.

Niet zelf de rups te lijf

Ook in Oisterwijk had de gemeente vorig jaar juni haar handen vol aan het verwerken van meldingen over overlast van de eikenprocessierups. 

'De wachttijden lopen helaas op', meldde Oisterwijk, met daarbij de klemmende oproep om niet zelf de rups te lijf te gaan. 

Volledig scherm
De koolmees is gek op de eikenprocessierups. © Stadt Bocholt

In samenwerking met indebuurt Tilburg