Meningokokken
Volledig scherm
Meningokokken © Gettyimages

Meningokokken vastgesteld bij Tilburgse student na introkamp

Een student die afgelopen week aanwezig was bij het introductiekamp van de Fontys Hogeschool Journalistiek in Tilburg, heeft de meningokokkenziekte opgelopen. De student was mee als begeleider van het kamp.

Dat heeft het het GGD Hart voor Brabant bekendgemaakt. ,,Iedereen die recentelijk intensief contact heeft gehad met de student, is inmiddels persoonlijk benaderd door de GGD Hart voor Brabant", laat de GGD weten.

Meningokokkenziekte is een besmettelijk ziekte die mensen krijgen door een bacterie. Het gevolg kan een hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging zijn. De ziekte was tot 2015 uiterst zeldzaam, maar eist steeds meer levens. Van de 65 mensen die dit jaar ernstig ziek werden van meningokokken type W overleden er vijftien. Dat is bijna een kwart. De bacterie eist daarmee fors meer slachtoffers dan voorgaande jaren.

Inenten

Staatssecretaris Blokhuis kondigde eerder aan alle 14- tot 18-jarigen in te willen enten tegen meningokokken type W. Met de inenting van deze groep kinderen probeert het kabinet de opmars van meningokokken type W in te dammen. 

De meningokokbacterie leeft in keel- en neusholten en verspreidt zich via druppeltjes door de lucht. De meeste mensen worden er niet ziek van. Maar bij sommigen kan de meningokok zich razendsnel verspreiden, bloedvergiftiging veroorzaken en het hersenvlies aantasten. Er bestaan verschillende type meningokokken. In Nederland worden mensen vooral ziek van type B, C, W en Y. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg