Volledig scherm
Erno Elsinga: ,,Het Bart van Peltplein maandagochtend (bij parkeerterrein Jumbo). Toen ik de foto maakte kreeg ik veel bijval van voorbijgangers. ‘Erg hé?’ en: ‘Zo'n foto kan ik hier elke dag maken.’” © Erno Elsinga

‘Mensen denken ‘goh ze ruimen toch op, het is normaal’. Maar illegaal dumpen is níet normaal’

Za 14 sept: ‘Klote’. Wethouder Berend de Vries kan lang en breed praten over het illegaal bijplaatsen van afval bij de milieuparkjes en ondergrondse containers in de stad. Maar dat ene woord volstaat om de situatie te beschrijven. Het is langzaamaan erger aan het worden. Maar wat doet de stad er aan?

Volledig scherm
Troep bij de Mascagniflat. In de categorie: ‘Vuil Tilburg.’ © Onno Buitenhuis

De setting: het stadskantoor aan de Spoorlaan. Voor wethouder Berend de Vries liggen twee foto’s op tafel. Eén van de ondergrondse containers bij het Bart van Peltplein waar afval omheen is gedumpt. En eentje van een milieuparkje in Tilburg-Noord waar een afvalberg schuin tegen de glasbak omhoog loopt. Taferelen die wekelijks, soms dagelijks te zien zijn in de stad. Beelden waar een grote groep Tilburgers zich dood aan ergert.

‘Wat denkt u als u dit ziet?’, is de vraag aan de wethouder. ,,Ja, klote. Op sommige plekken loopt het echt de spuigaten uit. Die kennen we ondertussen ook. We hebben zogenaamde hotspots, daar rijdt het BAT (Brabants Afval Team) dagelijks langs. Daarnaast wordt er gereden op specifieke meldingen die via de BuitenBeterApp binnenkomen.”

Maar inderdaad, daar is het probleem niet mee opgelost. Er wordt veel afval illegaal bijgeplaatst: gemiddeld zo’n 1,5 ton per dag, met uitschieters boven de 3 ton. Het kost de gemeente jaarlijks 335.000 euro om op te ruimen. De Vries: ,,Het is een langzaam toenemend probleem.”

‘Vooral gemakzucht’

Quote

Je hebt het wel in de auto gezet, maar blijkbaar is de milieu­straat te ver

Berend de Vries

Sinds 2016 wordt de duocontainer met GFT en restafval bij de inwoners nog maar één keer in de twee weken opgehaald. Zou het daardoor komen, vragen lezers van deze krant zich af. Of doordat de ondergrondse containers op slot zitten? ,,Het is interessant om te kijken naar vergelijkbare steden waar die maatregelen niet zijn genomen”, zegt De Vries. ,,Eindhoven bijvoorbeeld, maar zo hebben we nog een hele lijst van steden waar we mee samenwerken. Wat je ziet is dat het illegaal dumpen overal toeneemt.”

Volgens de wethouder is het vooral gemakzucht. ,,Dit gedrag is voor veel mensen normaal geworden. In de Reeshof gebeurt het net zo goed als in Noord. Er zijn een paar plekken waar het schering en inslag is. Het gaat veel verder dan een zak die even niet in een container past. Je ziet een hele parketvloer of zelfs keuken bij die containerparkjes liggen. Het is hufterig gedrag. Je hebt het wel in de auto gezet, maar blijkbaar is de milieustraat te ver.” Volgens sommige lezers is de milieustraat te duur.... ,,Dat is niet waar, alle stromen zijn gratis behalve ongesorteerd huisvuil en ongesorteerd bouw- en sloopafval. De rest is allemaal gratis.”

Camera’s op afval-hotspots

Het kan nog vreemder: ,,Op het Louis Bouwmeesterplein is ooit iemand beboet, die kwam helemaal uit België.” Vorig jaar werd een man uit West Maas en Waal (Gelderland - red.) betrapt toen ‘ie afval wilde dumpen bij de containers in de Zomerstraat. Wie illegaal dumpt en wordt gesnapt - al is de kans niet heel groot - riskeert een boete tussen de 160 en 180 euro. Dit jaar werden er (tot dusver) 108 boetes uitgedeeld. In 2018 waren dat er 140.

Ondertussen lopen er verschillende proeven. In 2018 werden er bij ‘hotspots der afval-hotspots’ camera’s geplaatst. Bij de containers aan de Zomerstraat, het Burgemeester van de Mortelplein en Pater van den Elsenplein. Daarnaast zijn op vier locaties de parkjes mooier aangekleed en werden er afvalcoaches ingezet om mensen wegwijs te maken. ,,En bij de hotspots proberen we alles binnen één dag op te ruimen. Het nadeel is dat mensen denken ‘goh ze ruimen toch op, het is normaal’. Maar dit is niet normaal.”

Volledig scherm
Hoe erg de troep kan zijn: bij de containers in de Zomerstraat is inmiddels cameratoezicht ingesteld. © Bas Vermeer

In november komen de resultaten van de proeven binnen. ,,Mijn verwachting is dat mooier of anders aankleden van de parkjes mogelijk wel iets van een positief effect heeft, maar of we daar nu het grotere probleem mee op gaan lossen....”

Zoals in Mechelen...

Voor de zomer was De Vries in het Belgische Mechelen om, onder meer, te kijken hoe ze het daar aanpakken. Daar kan de boete voor illegaal dumpen - ‘sluikstorten’ - tot 1000 euro oplopen en wordt er streng gecontroleerd. 

,,Een mogelijkheid is dat we veel straffer dan nu op handhaving in gaan zetten. En in Mechelen brengen ze ook de kosten voor het opruimen in rekening. Daar willen we nu serieus naar kijken. Het werkt, de stad is hartstikke schoon.” De vraag is alleen of het kán. In België zijn de regels voor de gemeente soepeler. ,,Het antwoord op die vraag en de resultaten van de proeven worden in november door het college en raad besproken.”

Volledig scherm
De vervuilers voor het opruimen laten betalen, zoals ze in Mechelen doen. © Berend de Vries

Dit is het vijfde verhaal in de reeks ‘Het vuil en de stad’. Teruglezen? Deel 1deel 2deel 3 en deel 4. Volgende week gaan we op pad met vrijwilligers die zelf de stad schoonmaken. Maakt u schoon? Laat het horen via B.Vermeer@bd.nl.

In samenwerking met indebuurt Tilburg