Jan Ketelaars tijdens het naar hem vernoemde jeugdtoernooi van RKTVV. Daar kreeg iedere deelnemer een klein RKTVV-beeldje als aandenken.
Volledig scherm
Jan Ketelaars tijdens het naar hem vernoemde jeugdtoernooi van RKTVV. Daar kreeg iedere deelnemer een klein RKTVV-beeldje als aandenken. © Archief Hans Clijsen

‘Mister RKTVV’ Jan Ketelaars (90) overleden

TILBURG - ‘Mister RKTVV’, zo noemden ze Jan Ketelaars bij de rooms-katholieke Tilburgse voetbalclub. Er werd een jeugdtoernooi naar hem vernoemd, op het sportcomplex lag een Jan Ketelaarspad en het lokaal waarin wedstrijdbesprekingen werden gehouden was de ‘Jan Keet’. Deze week overleed de drijvende kracht achter RKTVV, de roemruchte vereniging die in 2017 opging in fusieclub FC Tilburg.

De erelijst van Ketelaars is lang. Hij was onder meer drager van de gouden speld van de KNVB, lid van verdiensten bij de KNVB, hij ontving de gouden speld van de gemeente Tilburg en het erelidmaatschap van RKTVV. ,,Het is dat we geen hogere onderscheiding hadden, anders had Jan die ook nog gekregen”, zegt oud-RKTVV-lid en clubarchivaris Hans Clijsen. Hij typeert Ketelaars als ‘een zachtaardige man’, die als onderwijzer op de vroegere Hasseltschool ook wel streng kon zijn, maar die zich altijd inzette voor de jeugd. ,,Niet alleen bij RKTVV. In de tijden dat het voetbal nog georganiseerd werd door de patronaten, coördineerde Jan de jeugdcompetities voor heel Tilburg.”

Achter de schermen

Jan Ketelaars zette zich jarenlang in voor de jeugd van RKTVV.
Volledig scherm
Jan Ketelaars zette zich jarenlang in voor de jeugd van RKTVV. © Archief Hans Clijsen

Later werd Ketelaars penningmeester bij RKTVV. Voorzitter is hij er nooit geweest. ,,Jan was niet iemand die graag op de voorgrond trad, maar achter de schermen was hij in goede en slechte tijden bezig met de vereniging.” Zo was Ketelaars altijd in de weer om sponsoren te vinden voor RKTVV. Zijn huiskamer was ingericht als secretariaat. ,,Daar werden bijvoorbeeld ook teksten voor het clubblad geschreven”, herinnert Clijsen zich. ,,Nee, van voetbal had hij geen verstand, maar het ging hem om de jeugd. Daar stond hij altijd voor klaar.”

Ketelaars kreeg voor zijn jarenlange vrijwilligerswerk de eremedaille verbonden aan de Orde van Oranje-Nassau in goud. Dinsdag overleed ‘mister RKTVV’ in zijn woonplaats Tilburg. Hij is 90 jaar geworden.

In samenwerking met indebuurt Tilburg