Volledig scherm
Stuk rails bij het terrein van de Stadscamping, waar één van de wagons komt te staan. © William van der Voort

Na jaren zwerven is Stadscamping klaar voor thuishaven, hoopt er twee spoorwegwagons op de rails te zetten

Woe 20 feb: De ene is namaak, de andere een echte. De Tilburgse Stadscamping hoopt twee spoorwegwagons weer op de rails in het Spoorpark te zetten (het vroegere Van Gend & Loos-terrein). De camping kan daar, na jaren zwerven, over twee maanden eindelijk open. Het hele jaar door op een vaste stek.

Mooi hoe het leven soms loopt. In 2013 was de Stadscamping niet meer dan een droom van Tilburger Eric Steur. Hij opperde om de camping op het Van Gend & Loosterrein aan te leggen, voor de acht hectare grond waren destijds nog geen plannen. 

Inmiddels is datzelfde terrein nu bijna klaar voor een tweede leven als Spoorpark. Waar de Stadscamping vanaf vrijdag 19 april de eerste campinggasten welkom heet. 

Twee wagons

Volledig scherm
Ontwerp van de 'sanitair-wagon'. © Stadscamping Tilburg

Ondertussen blijven ze bij dromen bij de camping die op vrijwilligers drijft. Als ode aan de Spoorzone en het Spoorpark is een sanitairgebouw ontworpen in de vorm van een wagon. Die komt er op de originele rails te staan. De bouw van de wagon is al voor de helft gefinancierd met een subsidie van Tilburg Akkoord en is ontworpen door Bastiaan Bezelsen en Sil de Reuver. Door middel van crowdfunding hoopt de camping de resterende 40.000 bij elkaar te krijgen voor de bouw van de ‘sanitair-wagon’. 

De camping heeft nóg een spoorwagon op het een oog, een echte. De historische restauratiewagon die weg staat te kwijnen achter het tijdelijke busstation in de Spoorzone. Die wagon willen de vrijwilligers opknappen om vervolgens te gebruiken als receptie. Maar het is nog niet bekend wanneer dat gaat gebeuren. 

Vol seizoen

De camping maakt zich al op voor een vol seizoen op het Spoorpark. Een extra grote camping staat er - onder meer - tijdens het Netherlands Deathfest en de Buurtcamping. Ook komen de Redhead Days in augustus naar het Spoorpark, dan staat de camping vol roodharigen. Tijdens Roadburn - van 11 tot 14 april - is er ook nog een camping, maar die staat in Moerenburg. 

---------------------------------------------------------------------

Crowdfunden? Op dinsdag 26 februari om 19.30 uur is er een een voorlichtingsavond over de ‘sanitair-wagon’ in het Spoorpark aan de St. Ceciliastraat 1. Mensen die Stadscamping willen steunen kunnen obligaties kopen van 250 euro per stuk. Het zijn leningen die binnen vijf jaar door de camping terug worden betaald. Met rentevergoeding. Crowdfunders worden uitgenodigd op het officiële openingsfeestje op vrijdag 19 april met gratis overnachting en ontbijt op de nieuwe camping.

Volledig scherm
Bij de Stadscamping zijn ze klaar voor een crowdfundingsactie voor de 'sanitair-wagon'. © William van der Voort
  1. Wooninitiatief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoelbus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    Wooninitia­tief Benjamin in Diessen krijgt cheque van ANWB voor rolstoel­bus, ‘Want mobiel zijn brengt geluk’

    DIESSEN - Stichting Benjamin uit Diessen heeft vrijdag een cheque van 10.000 euro ontvangen van de ANWB. Het geld is bedoeld voor de aanschaf van een rolstoelbus voor complex De Nieuwe Eenhoorn, waar naast Benjamin ook dorpscoöperatie Wij-Wel een plekje krijgt. Stichting Benjamin kreeg de cheque nadat het als winnaar was gekozen in de campagne Samen in Actie van het ANWB-fonds.

In samenwerking met indebuurt Tilburg