Volledig scherm
Daan Roosegaarde, Levenslicht, Rotterdam, 17 december 2019. Foto Marco De Swart © Marco De Swart

Naam voor naam roept Oisterwijk zijn Joodse slachtoffers bij het Levenslicht in herinnering

OISTERWIJK - Burgemeester Hans Janssen ontsteekt samen met rabbijn Albert Ringer op zondag 26 januari het Levenslicht in Oisterwijk. 

Daarmee is Oisterwijk een van de 170 gemeenten die meedoen aan het nationaal project om de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust in herinnering te roepen. Aanleiding is de bevrijding van Auschwitz, 75 jaar geleden. 

30 omgebrachte Joden

Zodra de keitjes van het Levenslicht gloeien, worden de 30 namen genoemd van omgebrachte Joden uit Oisterwijk, Moergestel en Heukelom. De Elckerlyc Speellieden omlijsten de ceremonie bij het Bevrijdingsmonument aan de Gemullehoekenweg met muziek. 

Lees onder de video verder

De ceremonie herhaalt zich daarna een week lang elke dag om 17.30 uur. Het Levenslicht reist daarvoor door heel de gemeente: de kiosk op de Lind (maandag), Kerkplein bij de Petruskerk (dinsdag), Baaneind in Heukelom (woensdag), centrale hal van KVL (donderdag), station (vrijdag) en Sint Jansplein in Moergestel (zaterdag). 

Leden van het gemeentebestuur van Oisterwijk en vrijwilligers houden bij toerbeurt steeds tot 21.00 uur de wacht. 

Daan Roosegaarde

Het tijdelijke Levenslichtmonument, 104.000 keitjes die verspreid over het land oplichten, is bedacht door kunstenaar Daan Roosegaarde en valt onder de hoede van het landelijke 4 en 5 Mei Comité. 

In Oisterwijk rust de organisatie bij de gemeente in samenwerking met de Werkgroep struikelstenen. Concertorganisatie Groeten Uit Oisterwijk speelt dit jaar ook in op de 75 jaar vrijheid. 

Volledig scherm
Daan Roosegaarde en Gerdi Verbeet bij Levenslicht, tijdelijk monument voor slachtoffers van de Holocaust, dat alleen in volle omvang te zien is in Rotterdam op 16 januari, daarna wordt het opgedeeld in kleine monumenten in zo'n 160 gemeenten in het hele land © Marco De Swart

In samenwerking met indebuurt Tilburg