Volledig scherm
Skippy poseert voor werk van zijn goede vriend, de live action painter Levi van Huygevoort © Levi van Huygevoort

Niemand die weet hoe Skippy, excentrieke Tilburger, in het kanaal belandde

UPDATETILBURG - Artistiek en alternatief Tilburg treurt om Bart van Poppel alias Skippy Hellman. Zaterdagmiddag werd de levensgenieter met doodskopkraaltjes in baard of oren door de politie uit het kanaal gevist.  Zijn goede vriend Levi van Huygevoort haalt herinneringen op aan zijn ‘freakpartner in crime'. 

Tot de nacht van dinsdag op woensdag, waarin hij naar de bodem van het Wilhelminakanaal zonk, fladderde een freakbrother door de straten van Tilburg. Zijn naam was Skippy, maar niemand wist waarom. Met zijn zwarte schoorsteenvegershoed leek hij meer op een ‘bat out of hell’ dan op de kangoeroe uit de tv-serie van lang geleden.

Als Bart van Poppel kenden ze hem vlak over de grens. Het was in Arendonk dat Skippy 49 jaar geleden werd geboren. Lang duurde het niet of er groeide een hanenkam uit zijn hoofd. Dat was in de olijke punkjaren van ‘no future’ en ‘fuck the system’.

Volledig scherm
Skippy Hellman © Facebook

Zaterdagmiddag staan wat vrienden, krakers maar ook huurders, achter afzetlint te wachten tot de politie komt vertellen dat ze een lijk uit het kanaal hebben gevist. Niemand die eraan twijfelt dat het Skippy zal zijn. Niemand ook die weet hoe hij in het water is beland.

De politie ziet geen aanwijzingen voor een misdrijf. Zijn vrienden sluiten suïcide uit. Skippy het leven beu? ,,Kan niet”, zegt Alie Doppenberg. ,, Het was een echte levensgenieter.” Onder invloed het evenwicht aan de waterrand verloren? ,,Krijgen we dat weer”, zucht Alie. ,,Ik hoor het ze zal zeggen: ‘Zeker weer zo’n kraker die onder de drugs zat’.”

'Freakpartner in crime’

Ver weg in Dresden wint Levi van Huygevoort diezelfde zaterdag een prijs voor zijn performances. Die is voor zijn ‘freakpartner in crime’, facebookt de Tilburgse live action painter in mineur. Hij zal voor de uitvaart naar Tilburg afreizen om de gouden medaille aan Skippy mee te geven naar God weet waar.

Skippy deed een tijd de merchandising voor Levi’s rockband MCHNRY, maar samen vormden ze ook het project Skulture. ,,Met een slijptol maakte Skippy de boel onveilig. Voor onze show in de Hall of Fame werd die uit angst voor brandgevaar door de organisatie verboden.” Gelukkig is er nog het filmpje waarop Skippy zijn ‘metal grinder fire sparkle fx instrument’ demonstreert. Voor wie het ook eens proberen wil.

Zie het filmpje hieronder en lees dan verder

Lemmy en Gibby

Vlakbij de plek waar hij verdronk, woonde Skippy aan de Merwedestraat in een krakerspand. Zijn Poolse huisgenoot vond woensdagochtend zijn fiets, mobieltje en geluidsbox bij een leeg bankje. Het lijkt erop dat Skippy na een nacht doorhalen nog even is gaan chillen aan het kanaal. Nu laat hij thuis twee katten genaamd Lemmy en Gibby na.

Lees verder onder de kaart, met daarop de route van Skippy’s woning aan de Merwedestraat naar het Wilhelminakanaal

De vrienden weten zich geen houding te geven. Huilebalken kom je in hun kringen niet gauw tegen. Komt bij dat de humor van Skippy zelf van het zwartste soort was. Hij grijnsde naar de dood. Soms wrong de paradijsvogel zijn baardje door een rijtje doodskopkraaltjes, soms liet hij het subtiel bij een zo’n kraaltje in de hoek van een oor. Niet voor niets had Skippy zichzelf van deze achternaam voorzien: ‘Hellman’.

Maar naast obscure romantiek bestond ook bittere realiteit. ,,Vorig jaar was taai voor hem”, weet Levi. ,,Hij werd het huurcircuit uit geslingerd en belandde terug in de kraakscene. In korte tijd heeft hij toen op diverse plekken gewoond, waardoor hij meerdere keren zijn volledige inboedel kwijt raakte. Skippy leefde offline, soms zelfs zonder stroom. Dan kwam hij bij me langs om zijn apparaten op te laden en een paar jerrycans met water te vullen.”

‘Hij had geen cent te makken’

Levi is blij dat ze de vorige zomer nog in Utrecht naar hun lievelingsband Ministry zijn geweest. ,,Ik wist dat hij geen cent te makken had op dat moment. De rest van mijn vakantiegeld hebben we die avond opgemaakt. Mijn traktatie voor Skippy, mijn schaduwmens.”

En verder zijn er de herinneringen aan bonte avonden waarop ze tot in de late uurtjes de grenzen van de muziek verkenden. Voorbeeld: ,,De one-man-army trash onruststoker GG Allin, die zijn publiek in elkaar sloeg, of het publiek hem. Maar ook freakpunk en psychedelic rock pioneers zoals de Butthole Surfers, die met echte geweren boven het publiek in de lucht schoten.”

Volledig scherm
Bart van Poppel alias Skippy Hellman © Susanne A. Maathuis

Zo verruimde Skippy je horizon. ,,Zijn woningen waren donkere oases van alternatieve werkelijkheden vol met rare spullen, knusse lichteffecten en dingen die geluid maakten. In een badkamer zat een grote, gitzwarte brandplek in het plafond. Kwam van een middeleeuwse fakkel die Skippy onder het badderen had aangestoken.”

Badderen in het kanaal: dat had niet gemoeten. Zaterdagmiddag ligt er een lichaam op het dek van de sonarboot van wat bij de politie de Landelijke Eenheid heet. De volgende dag zal officieel worden bevestigd dat het gaat om de 49-jarige Tilburger naar wie men zocht. ‘Sterkte voor de nabestaanden!’, twittert het gezag.

Volledig scherm
Het krakerspand waar Skippy in woonde. © Google Streetview
Volledig scherm
Met een sonarboot heeft de politie zaterdagmiddag gezocht naar het lichaam van de 49-jarige Tilburger Bart van Poppel alias Skippy. © De Kort Media/Toby de Kort
Volledig scherm
Reacties op het overlijden van Skippy © Facebook

In samenwerking met indebuurt Tilburg