Volledig scherm
Burgemeester Weterings op weg naar werkplek. © Beeld Werkt

Nieuwe burgemeester Weterings: 'Thuiskomen, dat gevoel overheerst'

VIDEOTILBURG - Theo Weterings greep terug naar het verleden in zijn eerste speech als burgemeester: ,,Ik vertrok hier dertig jaar geleden uit een sombere stad, maar ik kom terug in een stad met elan. Ik voel me uitgedaagd de stijgende lijn voort te zetten." En sloot meteen aan op de houding van zijn voorganger: ,,We zijn hier niet bang om criminelen op de huid te zitten." 

Met een welgemeend ,,dat verklaar en beloof ik'' om het ambt naar eer en geweten te zullen vervullen, aanvaarde Theo Weterings dinsdagavond in popzaal 013 plechtig  het burgemeesterschap van Tilburg. 

Hij sprak de plechtige woorden ten overstaan van Commissaris van de Koning Wim van de Donk, eveneens inwoner van Tilburg ,, Weterings is burgemeester voor alle Tilburgers, niet alleen voor de mensen die op hem gestemd hebben. Je wordt ook mijn burgemeester", voegde Van de Donk daarom ook toe. 

De nieuwe burgemeester van Tilburg tijdens een live-interview via de Brabants Dagblad-facebookpagina:

,,Saai? Zo komt-ie misschien over, maar dat beeld zal hij snel weten af te schudden", verwachtte Peter van Gool.  Het raadslid van D66 was voorzittter van de vertrouwenscommissie die Weterings (58) verkoos boven 27 andere sollicitanten. Nog voor de installatie in popcentrum 013, die om half acht begon, blikte Van Gool terug op het sollicitatieproces. 

Volledig scherm
De ambtsketen voor de nieuwe burgemeester. © Ben Ackermans/BD

Van Gool was tevens lid van een Tilburgse delegatie die afgelopen donderdag het afscheid bijwoonde van Weterings als burgemeester van de gemeente Haarlemmermeer. ,,Daar viel op hoe breed gewaardeerd hij was. Hij is een stevige bestuurder, maar is daar ook beleefd als  een echte burgervader: heel betrokken en benaderbaar. Dat hebben we de afgelopen periode natuurlijk minder gehad en zulke verbindende kwaliteiten zijn niet per definitie saai."

Live

De installatie van geboren Tilburger Weterings in 013 was op voorhand bijzonder: voor zover bekend is het de eerste keer dat die niet in een officiële raadszaal zou plaatsvinden. Die locatie is in Tilburg momenteel niet beschikbaar omdat het stadskantoor wegens de verbouwing  buiten gebruik is. Voor de avond hadden zich zo'n 600 belangstellenden aangemeld.

Lees hieronder ook het twitterverslag terug van de installatie van de nieuwe burgemeester:

Volledig scherm
De nieuwe burgemeester legt de gelofte af aan de Commissaris van de Koning. © Ben Ackermans
Volledig scherm
Burgemeester Weterings checkt de zaal bij 013 waar hij geïnstalleerd wordt. © Beeld Werkt
Volledig scherm
Burgemeester Weterings schrijft zich formeel in in Tilburg. © Beeld Werkt
Volledig scherm
De burgemeester sluit de vergadering met de net ontvangen hamer en het doek gaat open om Tilburg te presenteren. © Dolph Cantrijn
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg