Volledig scherm
De wandelingen door Tilburg zijn via de app op verschillende manieren te zien. © Wandelen in de Wijk

Nieuwe wandelapp met routes door Tilburg: 'tegen diabetes en om in beweging te komen'

TILBURG - Een wandeling maken van 4,6 kilometer door De Blaak? Liever 3,8 kilometer door Zorgvlied, 5 kilometer door de Reeshof of 4,4 kilometer door Udenhout? Keurig met een omschrijving zowel in beeld als tekst op je mobieltje. Het kan sinds donderdag met de nieuwe app 'Wandelen in de wijk'.

Volledig scherm
Wandelen in de Wijk © Gemeente Tilburg

De app, een burgerinitiatief, is gemaakt door Peter Mathijssen. Hij deed dat in samenwerking met Sportbedrijf Tilburg en het Steunpunt Aangepast Sporten. 'Wandelen in de wijk' bevat nu een kleine dertige routes, variërend van ruim 1 tot ruim 6 kilometer. Ze beginnen en eindigen meestal bij een wijk- of zorgcentrum. Het is de bedoeling dat dit er komende tijd meer worden. ,,Ook met routes die mensen zelf aan ons doorgegeven", zegt Mathijssen, verpleegkundige van beroep. Programmeren is zijn hobby. ,,Het is een app om in beweging te komen, terwijl je meteen mooie stukjes van Tilburg ziet."

Diabetes

De gemeente lanceert 'Wandelen in de wijk' tevens als laagdrempelig middel in de strijd tegen diabetes. Dat gebeurt donderdag 13 september tijdens een bijeenkomst van Sportbedrijf Tilburg en Steunpunt Aangepast Sporten die in het teken staat van de Nationale Diabetes Challenge. Bij dit initiatief van oud-volleybalinternational Bas van de Goor, die tijdens de bijeenkomst in wijkcentrum Koningshaven zijn challenge toelicht, werken mensen met diabetes samen met hun zorgverlener aan een gezondere levensstijl door meer te bewegen. Wandelen is daar een belangrijk onderdeel van.

Sportweek

Tijdens de Nationale Sportweek (15 t/m 29 september) wordt op zaterdag 22 september een sportevenement georganiseerd door de gemeente Tilburg en het steunpunt. Op het Pieter Vreedeplein vinden van 12.30 tot 16.00 uur demonstraties en clinics plaats door sportaanbieders, gespecialiseerd in sport voor mensen met een beperking of diabetes. Vanaf 12.00 uur wordt er hulp geboden bij het installeren van de wandelapp 'Wandelen in de wijk'. Er zijn dan ook twee nieuwe wandelroutes te downloaden van 5 of 7,5 kilometer door het centrum van Tilburg.

Volledig scherm
De app telt nu bijna 30 wandelingen, dat worden er nog meer. © Wandelen in de Wijk

In samenwerking met indebuurt Tilburg