Volledig scherm
Novemberfest Esbeek. Nieuw aanzicht © Nelly Hamers

Novemberfest in Esbeek voor twaalfde keer uitverkocht, maar dit jaar zonder ‘Esbacher Tor’


ESBEEK - ‘Wunderbar. Dieses jahr sind wir wieder ausverkauft’, De jaarlijkse Duitse avond in Esbeek, Novemberfest, die ooit als grap begon (Esbeek wordt in de omgeving wel eens betiteld als Duitsland), is aanstaande zaterdag voor de twaalfde maal uitverkocht. 

Bij voorgaande edities van het feest stond er voor de tent altijd een enorme ‘Esbacher Tor’, een kopie van de Berlijnse Branderburger Tor. Dit jaar staat er een zelfgebouwde entree voor de feestent. ,,De opbouw van de toren was een te kostelijk plaatje", legt Roy van Oort van de organisatie uit. ,,Dat kostte ons 10.000 euro aan het huren van steigers en laten opbouwen door professionals." 

In plaats daarvan hebben de Esbeekse vrijwilligers een Oostenrijkse blokhut in huislijke sfeer getimmerd. Inderdaad een stukje kleiner, maar waarom moet het ook zo kolossaal zijn, vraagt van Oort zicht af. ,,We groeien ieder jaar. Nu is er plaatst voor duizend bezoekers. Wat ook anders is dan voorafgaande jaren is de toegangsleeftijd van 18 jaar, voorheen 16 jaar. Dat heeft alles met de alcohol wet te maken. De controle is er sterk op.” Het belooft zaterdag wederom een groot feest te gaan worden met lederhosen, Heidys, bierpullen met vrolijke schlager muziek.

In samenwerking met indebuurt Tilburg