Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Ook politiekorps West-Brabant is agenten kwijt aan zaak Ridouan Taghi

TILBURG - Ook agenten van het politiekorps Zeeland-West-Brabant worden voor onbepaalde tijd ingezet om personen en locaties te bewaken tijdens het proces tegen topcrimineel Ridouan Taghi. Dat bevestigt de Tilburgse burgemeester Theo Weterings via een woordvoerder. 

Quote

,Het is vreselijk dat dit nu moet, het beveiligen van de hoeders van de rechtstaat

Theo Weterings, Burgemeester Tilburg

Om hoe veel agenten van het korps het gaat is niet duidelijk, daar worden uit veiligheidsoogpunt geen mededelingen over gedaan. Een dag eerder werd nog wel duidelijk dat de politie in Oost-Brabant 40 dienders moet afstaan. Landelijk gaat het in ieder geval om honderden agenten. 

,,Het is vreselijk dat dit nu moet, het beveiligen van de hoeders van de rechtstaat”, reageert Weterings via een woordvoerder, doelend op de liquidatie van advocaat Derk Wiersum in Amsterdam. Hij stond in de rechtszaak tegen Taghi een kroongetuige bij. ,,Maar het heeft wel een direct effect op de beschikbare politie-capaciteit in de regio.” 

Noodhulp

De politie Zeeland-West-Brabant lost eventuele problemen die ontstaan op door een ‘herschikking binnen de formatie’. Dat komt erop neer dat noodhulp overeind blijft, maar dat agenten mogelijk wel minder zichtbaar zijn in de wijken en dorpen. ,,De politie-zorg blijft op orde, maar dit kan elkaar op termijn wel gaan bijten”, zegt de gemeentewoordvoerder. ,,Dit moet dus een tijdelijke oplossing zijn.”

Voor de lange termijn herhaalde Weterings nog maar eens zijn oproep aan Den Haag: meer agenten en meer mensen bij het OM om de ondermijning aan te pakken. ,,Daar moet structureel geld bij.”

Bewakingseenheid

De agenten die ingezet worden voor de zaak-Taghi zijn lid van een speciale bewakingseenheid en hebben een speciale opleiding gevolgd. De leden hebben zwaardere wapens, helmen en vesten en zijn getraind in het bewaken van personen of locaties. ,,Dat is voor die agenten een nevenfunctie. Zij draaien ook allemaal als normale agenten hun diensten op straat”, zei een landelijke politiewoordvoerder donderdag al.

 1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

  Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

  TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”
 2. Financieel herstel gloort voor gemeente Alphen-Chaam. ‘We hebben mooie stappen kunnen maken’
  PREMIUM

  Financieel herstel gloort voor gemeente Alp­hen-Chaam. ‘We hebben mooie stappen kunnen maken’

  ALPHEN-CHAAM - Waar andere gemeenten in de regio flink moeten bezuinigen vertoont de gemeentebegroting van Alphen-Chaam relatief goed nieuws. De laatste jaren leek ook Alphen-Chaam in zwaar financieel weer te komen. Tegenvallers in de jeugdzorg zorgden onder andere voor rode cijfers. Maar nu lijkt herstel zich aan te kondigen. Daarmee is Alphen-Chaam een uitzondering in de regio.

In samenwerking met indebuurt Tilburg