Volledig scherm
De Steinway vleugel met jazzmusici die vaak bij Paradox optreden. © Gemma van der Heijden

Paradox laat toetsen van nieuwe Steinway adopteren: 'Hé, die hoge C is van mij‘

TILBURG -  Paradox schakelt muziekliefhebbers in voor de aankoop van een Steinway-vleugel. Daar is een bedrag van 49.500 euro voor nodig. Mensen kunnen ook een van de 88 toetsen van de vleugel adopteren. ,,Dan slaat een pianist bij een concert de hoge C aan en denk je, hé, die toets is van mij",  aldus directeur Paul Guldemond. 

Het jazzpodium bestaat in het najaar van 2019 veertig jaar.  Tegen die tijd zijn ook de nieuwe studio's boven de zaal gereed. Op de bovenste verdiepingen komt een muziekwerkplaats voor jonge muzikanten. Ze gaan daar repeteren, experimenteren en muziek opnemen.  De nieuwe generatie musici wordt in die Broedplaats van het Zuiden klaargestoomd voor het nationale en internationale publiek. 

,,De Yamaha vleugel die nu nog in de zaal van Paradox staat verhuist dan naar boven. Die vleugel is meer dan 25 jaar oud en toe aan vervanging", aldus Guldemond. 

Reputatie

,,Hij doet het nog goed, maar bij een podium als Paradox, met onze naam, onze reputatie, hoort een Steinway. ,,We zijn met pianist Jeroen van Vliet, onze pianostemmer en een delegatie van Paradox naar het Steinway Centre in Alkmaar geweest en hebben een vleugel op het oog. Een Steinway B-211 concertvleugel. Die is voor ons gereserveerd. Een nieuwe kost zo'n 120.000 euro. Wij kozen een tweedehands vleugel van zo'n vijf jaar oud. Die is maar een paar keer uitgeleend aan concertgebouwen.”

Paradox is op  website Voor de Kunst een crowdfundingactie gestart. Die duurt tot en met 5 december. Volgens Guldemond is binnen twee dagen al 15.000 euro opgehaald en zijn inmiddels elf toetsen (voor honderd euro per stuk) geadopteerd. 

  1. Wanhoopsbrief van Johan van Laarhoven aan minister: 'Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

    Wanhoops­brief van Johan van Laarhoven aan minister: 'Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

    TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg