Het ETZ in Tilburg.
Volledig scherm
Het ETZ in Tilburg. © De Kort Media / Toby de Kort

Patiënt met coronavirus in ETZ Tilburg, man ligt in isolatiekamer ziekenhuis

TILBURG - Bij een patiënt in Nederland is donderdag het nieuwe coronavirus (COVID-19) geconstateerd. Dat heeft het RIVM donderdag bekendgemaakt. De man ligt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, zo zei minister Bruins van Volksgezondheid donderdagavond bij de NOS in een speciale televisie-uitzending rond het coronavirus. Het is de eerste besmetting in Nederland. Het gaat om een 56-jarige man uit Loon op Zand

De patiënt is kortgeleden in de regio Lombardije in Italië geweest. Met labonderzoek is donderdag vastgesteld dat de patiënt het coronavirus heeft. Hij zit in isolatie. De GGD brengt contacten van de patiënt in kaart door middel van contactonderzoek. De man komt uit een familie die werkzaam is in de leer- en schoenenindustrie. De familieleden zijn daarom vaak in het buitenland te vinden, onder meer in Italië en Spanje. De man zou vorige week een lederbeurs in Milaan hebben bezocht. Deze week vierde hij carnaval in Loon op Zand.

,,Vooral veel sterkte gewenst aan de patiënt en de familie”, laat de Tilburgse burgemeester Theo Weterings weten. ,,We hebben al het vertrouwen in het Elisabeth Ziekenhuis en de GGD. Die zijn er nu mee aan de slag.” Er is nauwgezet contact met het RIVM en ministerie van volksgezondheid, maar geen sprake van crisisoverleg. ,,We houden op dit moment elkaar goed op de hoogte, onder meer telefonisch.” 

‘Sterkte en beterschap’

Minister-president Rutte wenst in een tweet de besmette man alle sterkte en beterschap toe. “Mijn grote waardering gaat uit naar de professionals, die hard werken om alles te doen wat nodig is. Het is van belang dat we hun adviezen blijven volgen.” Rutte zegt in nauw contact te staan met de minister. “Eerder vanavond is bekend geworden dat nu ook in Nederland sprake is van een geval van corona-besmetting. Ik sta in nauw contact met Bruno Bruins, onder andere over alle inspanningen die gedaan zijn om ons land hierop voor te bereiden.”

Briefje in handen minister

Minister Bruins maakte het nieuws donderdagavond bekend tijdens de rechtstreekse tv-uitzending ‘Het coronavirus: feiten en fabels’ op NPO 1. Hij kreeg een briefje in handen gedrukt dat hij meteen voorlas. Op vrijwel hetzelfde moment kwam het RIVM met een een verklaring over het eerste besmettingsgeval. 

Tilburg Trappers en Willem II

Tilburg Trappers treedt vrijdag met de Duitse ijshockeybond in contact over de thuiswedstrijd die zondag gepland staat tegen Icefighters Leipzig. Trappers verwacht bij de thuiswedstrijd zo’n 2.500 toeschouwers.

De thuiswedstrijd van Willem II, vrijdagavond tegen FC Groningen, gaat vooralsnog gewoon door. Ook de KNVB treft vooralsnog geen maatregelen.

Verspreiding voorkomen

Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de man. Deze personen worden in de gaten gehouden en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD, zo laat het RIVM weten. De personen moeten ook melding maken van andere klachten die ze hebben. Door die maatregelen hoopt het RIVM de kans te verkleinen dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden. Het kan zijn dat mensen in quarantaine worden geplaatst, liet minister Bruins donderdagavond weten in het programma Nieuwsuur. 

Coronavirus in Europa

Het coronavirus grijpt steeds verder om zich heen in Europa. Eerder deze week werden de eerste besmettingen in Noorwegen en Griekenland geconstateerd, vandaag meldde Denemarken zich met het eerste virusgeval. Ook het aantal besmettingen in Duitsland groeit. In Italië loopt het aantal besmettingen snel op. Tot nu toe zijn in Italië 17 mensen door corona overleden. Het gaat in heel Italië om 650 besmettingen. Wereldwijd zijn meer dan 82.000 besmettingen en 2800 sterfgevallen gemeld, vrijwel allemaal in China. In Europa is Italië het zwaarst getroffen.

Symptomen van het coronavirus

Symptomen van de ziekte zijn koorts en luchtwegklachten zoals kortademigheid of hoest. Iemand die de afgelopen twee weken in een gebied is geweest waar COVID-19 wijdverspreid is (zoals China, Zuid-Korea, maar ook in delen van Italië) met koorts en een van de hiervoor genoemde luchtwegklachten, kan worden getest op COVID-19. 

ETZ in Tilburg

Het ETZ heeft drie locaties, waarvan twee in Tilburg. Eén aan de Hilvarenbeekseweg (ETZ Elisabeth) en één aan de Dr. Deelenlaan (ETZ TweeSteden). De derde locatie van het ETZ is gevestigd in Waalwijk.

De eerste besmetting met het coronavirus in Nederland is een feit. De patiënt ligt in quarantaine in het ziekenhuis. Eerder deze week namen wij een kijkje in deze ruimtes en legde een arts uit hoe het er in deze kamers aan toegaat.

De ziekteverschijnselen lijken op een gewone griep. Maar wat is het verschil en hoe herken je de symptomen van het coronavirus? En wat kun je doen om besmetting te voorkomen?  

Minister-president Mark Rutte wenst in een tweet de man die het coronavirus heeft opgelopen alle sterkte en beterschap toe.  

  1. Tilburg akelig leeg in coronatijd

    Tilburg akelig leeg in coronatijd

    TILBURG -Het contrast met de buitenwereld kan haast niet groter zijn dan bij de AH op het Korvelplein. Niet dat het er per se drukker is dan op een andere zaterdag- of zondagmiddag, maar in het tamelijk tamme landschap van het straatleven, doet het gekrioel van boodschappenwagentjes ineens aan als een overvolle winkelstraat in, pakweg, Tokio. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwe maatregelen. Wat tot voor kort zowel in- als uitgang mocht zijn, is nu opgesplitst: ingang aan de zijkant, uitgang aan de voorkant.

In samenwerking met indebuurt Tilburg