Volledig scherm
Bernhard Cultuurfonds © Bernhard Cultuurfonds

Paul van Kemenade wint Brabantse cultuurprijs

TILBURG - Altsaxofonist Paul van Kemenade (62) uit Tilburg  krijgt dit jaar de Cultuurprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds van Brabant. Hij ontvangt de prijs, een bedrag van 10.000 euro, op 5 juni uit handen van Wim van de Donk, commissaris van de Koning en voorzitter van het fonds.

Van Kemenade krijgt de prijs in jazzpodium Paradox, het tweede huis van de jazzmuzikant. Van Kemenade geeft  al decennia lang kleur aan het muzikale leven in Brabant en ver daarbuiten. ‘Hij  heeft een volstrekt eigen klank en benadering, die met de jaren alleen maar aan kwaliteit heeft gewonnen’, aldus de jury.

Paul van Kemenade is de voorman van de Tilburgse jazzscene en werkt en werkte samen met vele muzikanten.  Hij leidt diverse eigen gezelschappen en is organisator van het eigenzinnige festival Stranger than Paranoia dat eind december al ruim een kwart eeuw een vaste plaats heeft op de agenda van Paradox. In 1999 kreeg hij de prestigieuze oeuvreprijs Boy Edgar Prijs en in 2007 werd hij koninklijk onderscheiden. Van Kemenade toert veelvuldig in het buitenland. Hij is ook een inspirator en leidde het Brabants Leerorkest waar muzikanten hun eerste stappen konden zetten. 

  1. Directeur Bibliotheek: ‘Draai bezuiniging op cultuur in Goirle terug’
    PREMIUM

    Directeur Biblio­theek: ‘Draai bezuini­ging op cultuur in Goirle terug’

    GOIRLE/TILBURG - Bibliotheek Midden-Brabant doet een dringend beroep op de gemeenteraad van Goirle om drie ton aan bezuinigingen op cultuur terug te schroeven. Directeur Peter Kok voelt zich gesteund door het standpunt van de landelijke Raad voor Cultuur. Die schreef deze maand dat de leeskwaliteit van scholieren achteruit holt en adviseert om die reden aan het kabinet om de Bibliotheekwet aan te scherpen en gemeenten te verplichten inwoners een eigen openbare bieb aan te bieden.

In samenwerking met indebuurt Tilburg