De oude kartonnagefabriek langs de Baerdijk in Oisterwijk staat heel deze eeuw al te verpauperen.
Volledig scherm
De oude kartonnagefabriek langs de Baerdijk in Oisterwijk staat heel deze eeuw al te verpauperen. © Tom Tacken/BD

Raad in Oisterwijk wil snelle sloop van kartonnagefabriek: ‘En na de zomer zicht op plan’

OISTERWIJK - De verpauperde kartonnagefabriek langs de Baerdijk in Oisterwijk moet snel gesloopt worden. In het derde kwartaal van het jaar dienen burgemeester en wethouders bovendien duidelijk te maken wat daarna ter plekke aan nieuwbouw mogelijk is. Die boodschap gaf de gemeenteraad van Oisterwijk donderdagavond af. 

Daarmee rekt de raad zijn eigen besluit uit 2015 op. Omwonenden, die daarvoor fel hadden geageerd tegen appartementenbouw, kregen het dat jaar gedaan dat alleen grondgebonden woningen nog werden toegestaan. 

Slechts twee leden van de raad, Jean Coumans en Guy de Kort van PrO, hielden vast aan de afspraken uit 2015 omwille van de 'rechtsbescherming van burgers'. 

De twee vonden ook dat voor de gemeente geen 'voortrekkersrol’ was weggelegd. Myrte Hesselberth en Stefanie Vulders, de twee andere PrO-leden, zagen dat net als de rest van de raad anders. 

Schandvlek van Oisterwijk

Het oude fabriekspand staat te boek als dé schandvlek van Oisterwijk. De verpaupering trad rond de eeuwwisseling al in. Verschillende plannen sneuvelden in de loop der jaren. 

Oisterwijker Petro van Zon verwierf na 2015 het eigendom van het fabrieksterrein. Hij kocht ook het ernaast gelegen bakkerspand van Kosters, aan de kant van de Kerkstraat.

Fabrikantenwoning met daarnaast kartonnagefabriek Gebr. Donders, aan de kant van de Rode Brugstraat (2013).
Volledig scherm
Fabrikantenwoning met daarnaast kartonnagefabriek Gebr. Donders, aan de kant van de Rode Brugstraat (2013). © MarieTherese Kierkels / PVE

Voor het hele gebied heeft Van Zon, samen met projectontwikkelaar Roozen Van Hoppe, het plan voor een blok van 54 huurappartementen in het dure segment ontwikkeld. Bewoners van appartementencomplexen Hoogh Heem en Baerdonk, die uitkijken op de kartonnagefabriek, keren zich echter ook tegen dat plan.

Aanwonenden van de Kerkstraat en de Rode Brugstraat (aan de achterzijde van de kartonnagefabriek) willen evenmin massale bouw. Senioren Vereniging Oisterwijk hield de raad voor dat haar doelgroep geen behoefte heeft aan dure huurappartementen, maar wel aan grondgebonden koopwoningen.

Groot gat

Tussen projectontwikkelaar en omgeving gaapt al met al een groot gat. De raad vreest dan ook een ‘oeverloze discussie’. Om een nieuwe impasse te voorkomen, omarmde een raadsmeerderheid een startnotitie van het college. Die had als uitgangspunt het opstellen van nieuwe kaders voor het gebied, dat ligt binnen het beschermd dorpsgezicht.

Quote

Projecon­twik­ke­laar en omwonenden moeten water bij de wijn doen

Carlo van Esch (PGB)

PGB-fractievoorzitter Carlo van Esch herhaalde wat hij eerder al zei: zowel de projectontwikkelaar als de omwonenden moeten ‘water bij de wijn’ gaan doen. Hij wil dat een onafhankelijk deskundige met beide partijen om de tafel gaat zitten voor ‘een korte klap’. 

Van Esch dwong wethouder Peter Smit (Algemeen Belang) de toezegging af dat daar snel na de zomer sprake van zal zijn.

Ideeën over woningbouw

Marieke Dujardin (Algemeen Belang) liep op de zaken vooruit. Haar partij had vanuit Oisterwijk verschillende ideeën over woningbouw ter plekke aangedragen gekregen. Ze nam de gelegenheid te baat om die allemaal voor te lezen. 

Haar partijgenoot Harrie Marsé wees op de aanwezigheid van asbest in het fabriekspand, wat snelle sloop volgens hem rechtvaardigde.

  1. Tilburg akelig leeg in coronatijd

    Tilburg akelig leeg in coronatijd

    TILBURG -Het contrast met de buitenwereld kan haast niet groter zijn dan bij de AH op het Korvelplein. Niet dat het er per se drukker is dan op een andere zaterdag- of zondagmiddag, maar in het tamelijk tamme landschap van het straatleven, doet het gekrioel van boodschappenwagentjes ineens aan als een overvolle winkelstraat in, pakweg, Tokio. Dit wordt mede veroorzaakt door de nieuwe maatregelen. Wat tot voor kort zowel in- als uitgang mocht zijn, is nu opgesplitst: ingang aan de zijkant, uitgang aan de voorkant.

In samenwerking met indebuurt Tilburg