Iedere vlinder op het monument in de Reeshof staat voor een slachtoffer van zinloos geweld.
Volledig scherm
Iedere vlinder op het monument in de Reeshof staat voor een slachtoffer van zinloos geweld. © Hein Eikenaar/BD

Reeshof heeft een monument dat er eigenlijk niet zou moeten zijn

TILBURG - Op een winderig veldje aan de Campenhoefdreef in de Reeshof spreekt burgemeester Theo Weterings vrijdagmiddag ware woorden nadat hij het monument tegen zinloos geweld mee heeft onthuld. ,,Je zou willen dat er niet meer vlinders bij komen, maar helaas.”

Want iedere vlinder op het monument staat voor iemand uit Tilburg en omgeving die door zinloos geweld om het leven is gekomen. ,,Stellingname tegen zinloos geweld blijft nodig. Dat moeten we samen doen”, zegt de burgemeester tegen de tientallen aanwezigen die de onthulling bijwonen. 

Het monument bestaat uit een dikke rechtopstaande boomstam, vlakbij het horecapand en de grote speeltuin bij het Reeshofpark. De boodschap op een plaquette luidt: ‘Geweld eindigt waar respect begint. Stop zinloos geweld’.

500 handtekeningen

Initiatiefnemer voor het vlinderboom-monument Hennie Jacobs haalde vijfhonderd handtekeningen op van medestanders. ,,Dit is een mooie plek om naartoe te komen. Om stil te staan bij mensen die we niet mogen vergeten.”

Het vlinder-monument tegen zinloos geweld staat in de Reeshof en is vrijdag onthuld.
Volledig scherm
Het vlinder-monument tegen zinloos geweld staat in de Reeshof en is vrijdag onthuld. © Hein Eikenaar/BD

De eerste vlinder zou voor de in 2017 vermoorde Hennie de Laat zijn. Haar vlinder was nog niet klaar. ,,Die gaan we later ophangen", vertelt dochter Nina Mekes. Er hangt tijdelijk een cortenstalen vlinder met een algemene tekst op het monument. De vlinders zijn via initiatiefnemer Jacobs te bestellen, ze worden gemaakt door het ROC Tilburg.

Op de ‘vlinderboom’ hangt al wel een bordje voor Nadine Beemsterboer, die in 2006 door haar ex-vriend om het leven werd gebracht. Jacobs zet zich al jaren in voor de Nadine Foundation, de stichting die zich bezighoudt met het bestrijden van zinloos geweld. In Hoorn staat een vlinderrots die als voorbeeld diende voor het monument in de Reeshof.

In samenwerking met indebuurt Tilburg