Volledig scherm
De herdenkplek voor Daniël van Bokhoven op de FHJ. © Maarten van den Hoven

'Rijk wist in 2016 al van meningokok-gevaar'

TILBURG - De overheid had al in de herfst van 2016 aanwijzingen dat er vaccins moesten komen tegen de dodelijke ziekte meningokokken. 

Toch werd er tot september 2017 gewacht met het nemen van een beslissing hierover, blijkt uit een brief in handen van de Volkskrant. 

Daardoor kunnen volgens een fabrikant van het medicijn dit jaar alleen maar baby's van veertien maanden oud en kinderen van veertien jaar oud worden ingeënt.

Medicijnfabrikant Glaxo-SmithKline waarschuwde de overheid in 2016. De fabrikant denkt dat er nu een redelijke kans is op een uitbraak van de ziekte. Het bedrijf wijst naar Engeland, waar zich in 2015 een vergelijkbare situatie voordeed.

Overleden

De 20-jarige student Daniël Bokhoven overleed vorige maand volledig onverwacht aan de gevolgen van de meningokokkenziekte. De in Tilburg studerende Eindhovenaar in kritieke toestand opgenomen in het ziekenhuis. 

De voorgaande week was de 20-jarige Van Bokhoven nog begeleider bij het introductiekamp voor eerstejaarsstudenten van de FHJ. Toen donderdagmiddag het tragische nieuws bekend werd, besloot Fontys alle lessen direct stil te leggen en de aanwezige studenten naar huis te sturen.

In samenwerking met indebuurt Tilburg