Volledig scherm
Nederland, Den Bosch, columnist Frank van Pamelen © copyright Marc Bolsius

Rooien

TILBURG - Kerst is voorbij, de bomen zijn verdwenen. Op zich logisch. Tot Driekoningen mogen ze blijven staan, daarna moeten ze weg. Da’s traditie. Ook in Tilburg. Maar in ons stadshart hebben ze er wel een onverwachte draai aan gegeven.

Gisteren, in de Emmapassage, stonden de kerstbomen nog in vol ornaat te shinen. Wat gerooid was, waren de bomen buiten. De platanen op het pleintje. De Hendrikhof. En ‘Hof’ wás al een groot woord voor de grauwige gribus tussen parkeergarage en Hema.

Volgens de oorspronkelijke definitie is een ‘hof’ een omheinde plek waar groen kan groeien: bloemen, struiken, bomen. Maar zo vruchtbaar ziet de grond er niet uit. Kortom: ook ‘Hendrik’ dekt de lading niet. Terwijl juist Hendrik vroeger nogal wat dekte. De prins heeft, zeker buitenechtelijk, verbazingwekkend veel zaad geplant in zijn tijd. Maar de hof met zijn naam is kaal. Vooralsnog.

Ook op het Stadhuisplein zijn gisteren bomen gerooid. Of eigenlijk: boompjes. Zo groot waren ze nog niet. Wel vormden ze een sta-in-de-weg voor de werkzaamheden rond de Febo. Snacks uit de muur gaan vóór een beetje natuur. Wederom vooralsnog. Want je kunt het je nauwelijks voorstellen met al gerooi: de binnenstad wordt groener dan ooit. Is ons beloofd. Er komen nieuwe bomen. Ergens. Maar niet op de Hendrikhof. Dat wordt een knus pleintje, zeggen ze, met een gezellig terras én met - hou je vast - ‘dak- en gevelgroen’. En nu heb ik best wat fantasie, maar bij dak- en gevelgroen zie ik zo gauw geen bomen van enige omvang verschijnen.

Afijn, we wachten maar weer af. Hopelijk houdt de kaalslag een keer op. Hopelijk komt er ooit een tijd dat we bij ‘rooien’ alleen nog maar denken aan de roodharigen die op Redhead Day de stad bezoeken. Tot die dag kunnen liefhebbers van groen in Tilburg het dak op.

In samenwerking met indebuurt Tilburg