Volledig scherm
Ruud van Eeten © Camiel Donders

Ruud van Eeten, niet onomstreden in Oisterwijk, ruilt Tiliander en Den Boogaard in voor Limburgs Huis voor de Kunsten

OISTERWIJK - Na vier jaar neemt Ruud van Eeten (46) afscheid van Tiliander en Den Boogaard, de cultuurcentra van Oisterwijk en Moergestel. Hij wordt directeur-bestuurder bij het Huis voor de Kunsten Limburg, wat als een flinke carrièrestap vooruit binnen de culturele sector mag worden beschouwd. Begin volgend jaar vertrekt de in Geleen geboren Van Eeten.

Van Eeten nam begin 2016 het stokje over van Marc Meeuwis, die door de gemeente Oisterwijk tijdelijk was aangesteld als kwartiermaker. 

Hij nam Tiliander op de schop, onder andere door de bibliotheek naar beneden te halen, maar moest daarvoor ook politieke scepsis overwinnen. Aan Tiliander kleefde het imago van een 'rupsje nooitgenoeg'

September vorig jaar liet Van Eeten weten dat de cultuurcentra in 2020 uit de rode cijfers waren. Nog niet duidelijk is of die belofte uit gaat komen. 

Volledig scherm
Ruud van Eeten, directeur van Tiliander en Den Boogaard, licht de financiële cijfers van de twee culturele centra in Oisterwijk en Moergestel toe op een 'beeldvormingsavond' van de politiek. © Tom Tacken/BD

Een breuk met Cees de Laat als beheerder van Den Boogaard zette twee jaar geleden in Moergestel kwaad bloed. Van Eeten herstelde de band met de gemeenschap door een klankbordgroep in het leven te roepen. De opvolger van De Laat hield het echter binnen het jaar alweer voor gezien

Theaterpubliek

Volgens Rob Mallens, voorzitter van de stichting Cultuurcentra Oisterwijk Moergestel, laat Van Eeten beide cultuurcentra in goede staat achter. ,,De afgelopen 4 jaar waren niet altijd makkelijk. Noodzakelijke omvormingen leiden nu eenmaal vaak tot emoties bij de mensen die het raakt. Tiliander en Den Boogaard zijn bovendien ‘van ons allemaal’ en dus heeft ook iedereen er een mening over. Rekening houden met alle wensen vergt de nodige empathie, terwijl een directeur ook wordt afgerekend op het resultaat. Ruud heeft dat in goede banen geleid en daar zijn wij hem dankbaar voor.”

RUUD VAN EETEN

Ruud van Eeten (46) is sinds 2016 directeur van cultuurcentra Tiliander in Oisterwijk en Den Boogaard in Moergestel. Daarvoor was hij 8 jaar directeur van Muziekcentrum De Toonzaal in Den Bosch.
In zijn woonplaats Tilburg heeft hij een aanstelling als kwartiermaker van Cultuurpodium Reeshof. Zijn adviesbureau Focusteam is gespecialiseerd in 'transitie en synergie tussen maatschappelijke en culturele organisaties'.
Van Eeten is getrouwd met Hadewijch Voorn. Hij is vader van drie kinderen, onder wie een pleegkind. Vanuit die betrokkenheid is Van Eeten bestuursvoorzitter van de PleegOuderRaad van de William Schrikker Groep.

Uit het persbericht van COM

Anno 2019 is nagenoeg elke beschikbare meter in Tiliander in gebruik door de Bibliotheek, Citymarketing Oisterwijk, LOVO, amateurverenigingen en sociale partners zoals Contourde Twern en Amarant. In Den Boogaard zijn dat onder andere Gèssel Treft, De Verdieping en Jongerenwerk. Ook het theaterpubliek heeft de weg weer gevonden, nu de programmering beter aansluit bij de behoefte. Alleen al afgelopen weekend bezochten ruim 3.000 kinderen, ouders, opa’s en oma’s de Sinterklaas-voorstellingen in Tiliander.

Volledig scherm
Ruud van Eeten. © Beeld Werkt

In samenwerking met indebuurt Tilburg