Volledig scherm
In 2010 vierden de kinderen van de openbare basisschool Bienekebolders nog de heropening van hun school na een grondige renovatie. Het oplaten van ballonnen is inmiddels niet meer toegestaan in de gemeente Oisterwijk. © Jeroen van Eijndhoven / pve

Sloop dreigt voor oud pand van Bienekebolders in Moergestel: college stuurt aan op woningbouw

MOERGESTEL - Woningbouw na sloop van de oude school. Dat lijkt in het verschiet te liggen voor het pand waaruit de kinderen van de Bienekebolders drie jaar geleden in Moergestel vertrokken.

Het Oisterwijks college legt de politiek een discussienota met drie scenario's voor. Eén van de drie gaat aan de Bosstraat uit van ‘behoud met invulling door woningbouw mogelijk in combinatie met een ondergeschikte nevenfunctie'. 

Bij die variant staat wel de kanttekening dat de geschatte opbrengst van 1 ton achter blijft bij de variant waarbij de school plaats maakt voor 6 dure, grondgebonden woningen. Een klein half miljoen zou dat de gemeente op kunnen leveren. De architectuur zou overeen moeten komen met die van de ernaast gelegen woning, waar de broeders van Dongen in hebben gehuisd.

Het andere sloopscenario is goed voor 1 à 1,5 ton opbrengst. Het gaat daarbij om 7 starterswoningen (goedkope koop) plus 3 halfvrijstaande woningen. Dat lijkt overeen te komen met de oproep van de Dorpsraad Moergestel om in te zetten op betaalbare woningen voor jongeren.

Fors geïnvesteerd

De school, die in het verleden ook de namen droeg van Sint Jozef en Boszicht, heeft geen monumentale status. Hoewel 10 jaar geleden door de gemeente fors is geïnvesteerd in renovatie zou er volgens het college voor verduurzaming nog veel geld uitgetrokken moeten worden.

Volledig scherm
Het schoolgebouw van de Bienekebolders aan de Bosstraat, waar de kerktoren van Moergestel bovenuit steekt. © Beeld Werkt

In 2018 zette het college nog in op behoud van het pand. Vijf bouwpartijen werden uitgenodigd om een bod te doen onder die voorwaarde. Het bleek geen haalbare kaart te zijn.

Vitaliteitscentrum passé

Sjef van den Meijdenberg en zijn zoon Luuk, beiden fysiotherapeut, wilden van het pand een vitaliteitscentrum maken. Teleurgesteld over het gebrek aan weerklank bij de gemeente hebben zij dat plan ingetrokken.

Van Stichting WieKentKunst kwam het idee om de Kempenhorst ambachtelijk beroepsonderwijs in het pand van de Bienekebolders te laten geven. ,,Vervelend", reageert voorzitter Hennie van Schooten op het feit dat de discussienota daar volledig aan voorbijgaat.  

Quote

Ik hoop dat uit de dorpsbij­een­komst een vierde visie voortkomt

Hennie van Schooten (WieKentKunst)

Op 30 januari  is er een raadsontmoeting over de discussienota. Een besluit valt dan nog niet. Van Schooten vindt ook dat de raad daarmee moet wachten tot na 5 april, als een dorpsbijeenkomst over het hele gebied rondom de Bienekebolders staat gepland.  ,,Ik hoop dat daar een vierde visie uit voortkomt.” 

In samenwerking met indebuurt Tilburg