Volledig scherm
Medewerkers van Hagemeier zijn woensdag bezig de glas-in-loodramen te demonteren. © Stephan Jongerius

Sloop Sacramentskerk nabij,
erfgoed veilig gesteld

TILBURG - Nog even en het schip van de Sacramentskerk in Tilburg gaat tegen de grond. De sloop begint in september. Woensdag is een begin gemaakt met het veiligstellen van een deel van het erfgoed. 

Glasatelier Hagemeier is aan de kant van de Pelgrimsweg bezig zeven paar glas-in-loodramen te demonteren. Architect Thomas Bedaux wil er vier een plaats geven in de nieuwbouw op deze plek. De ramen zijn ontworpen door glaskunstenaar Jan Dijker. 

,,Voor de overige hopen we een gegadigde te vinden die bereid is de onkosten van sloop en opknappen te betalen. Het zou mooi zijn als de ramen ergens in de stad zichtbaar terugkeren", zegt Norman Vervat van de 'werkgroep monumentale kunst' van Heemschut. Het is volgens hem waarschijnlijk niet haalbaar ook de ramen aan de ander kant van de kerk te redden.      

Verfijnd

Ook een reeks van 18 beelden van de hand van kunstenaar Charles Eyck in de kerk wil de werkgroep zien te behouden. ,,Eyck was een van de belangrijkste katholieke kunstenaars van het zuiden", zegt Vervat. ,,Dit zijn hele verfijnde beelden, traditioneel, maar van hoge kwaliteit." Na onenigheid tussen Eyck en het kerkbestuur zijn de beelden destijds voltooid door Kees Mandos. 

Volledig scherm
Traditioneel, maar van hoge kwaliteit. Een deel van de beelden van kunstenaar Charles Eyck. © Stephan Jongerius

Voor de beelden zoekt de werkgroep eveneens een bestemming. ,,Het mooist zou zijn als die als totaal-ensemble ergens in in de buurt terugkeren." Het plan voor de herbestemming van het kerkelijk erfgoed is gemaakt in nauwe samenspraak met aannemer Van Gisbergen, architect Bedaux en de buurtwerkgroep kerk en klooster. Die partijen hebben ook een wedstrijd uitgeschreven voor een nieuwe torenspits

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg