Volledig scherm
Rondgang over en uitleg op het terrein van Van Besouw in Goirle waar wordt gesloopt. © Willem De Volder

Sloop Van Besouw in Goirle binnen iets meer dan een week hervat

GOIRLE - De buurtbewoners van het Van Besouw-terrein in Goirle zijn 'verbijsterd' over de gang van zaken aangaande de sloop van de fabrieken van Van Besouw aan de Kerkstraat. In een brief aan de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant vragen de buurtbewoners of er extra aandacht komt voor trillingen en duidelijkheid over het asbest in de panden. De bewoners eisen betrokkenheid bij het sloopplan. Enkele vragen in die brief kwamen donderdagavond aan de orde tijdens een infoavond.

Voor leden van het college van B en W, gemeenteraadsleden en genodigden gaf Jan-Kees Fait van projectontwikkelaar Nederlandse Bouw Unie (NBU) gisteren aan dat de sloop binnen iets meer dan een week wordt hervat. ,,Als de afstemming en de goedkeuring van de stukken er is." 

Schoonheidsfoutjes

Er is momenteel frequent overleg tussen NBU, ambtenaren van gemeente Goirle en de sloper. Die is aan zet en moet de stukken aanpassen voor de goedkeuring als het gaat over onder andere de werkwijze. Fait erkende dat er schoonheidsfoutjes zijn gemaakt. ,,Fouten", zei een van de aanwezigen. 

Die maakten met de projectontwikkelaar een rondgang over een deel van het terrein. Fait stelde zijn gehoor en indirect de buurtbewoners gerust over het aanwezige asbest. ,,In het deel dat nu wordt gesloopt, zit geen asbest. In het aanpalende deel waar nog niet wordt gesloopt wel." De omwonenden menen uit eigen waarneming vast te kunnen stellen, dat de asbest niet is gesaneerd. ‘Gesloopt is er wel’ staat’ in de brief. 

Sloopstop

De sloop werd vorige week stilgelegd omdat de sloper die in opdracht van NBU werkt, zich niet heeft gehouden aan bepaalde regels. Zo zijn er geluidsnormen overschreden en zijn de tijden waarbinnen gesloopt mag worden niet gehonoreerd. Een woordvoerder van de gemeente noemt het overleg tussen de partijen 'constructief'. ,,Als aan de voorwaarden voldaan wordt, wordt de sloopstop opgeheven." 

Fait: ,,Zoals het plaatsen van een hekwerk worden ook die zaken glad gestreken. Denk aan het goed informeren van de omwonenden. Daarin hebben wij steken laten vallen. Dat pakken we op.”

Overweldigend

De Omgevingsdienst werkt in Brabant om schade aan het milieu zo klein mogelijk te houden. De belangstelling voor de nieuwbouw in de Zuidrand is overweldigend. Voor de 190 wooneenheden hebben al 1.957 mensen belangstelling getoond.

In samenwerking met indebuurt Tilburg