Sparrenhof: vrijplaats voor Tilburgse kinderen
TILBURG - Landgoed Sparrenhof wordt een ontmoetingsplek voor de Tilburgse jeugd. Die krijgt de kans om daar talenten te ontwikkelen. Kinderen denken mee over de invulling van wat nu al ‘de grootste achtertuin van Tilburg’ heet. Het landgoed is 24 hectare groot. Ter vergelijking; het Spoorpark meet tien hectare.
Sparrenhof ligt aan de Bredaseweg en hoort tot Stadsbos013. Het bosrijke landgoed dat eigendom is van de Fraters van Tilburg wordt begrensd door het Bels Lijntje en de Gilzerbaan. Er is een laan met eiken, een bos met dennen, een vijver, een speeltuin en grote speelvelden. Ook staan er kampeergebouwen en een villa. De Fraters gebruikten dit gebied vanaf 1921 als kloosterboerderij voor de eigen voedselvoorziening.
Symbolisch bedrag
Sinds begin jaren tachtig bood het terrein vakanties aan kinderen die het thuis niet breed hadden. Scholen, geloofsgemeenschappen, sportclubs en verenigingen maken daar gebruik van. Zo keert ZOKA (Zomerkampen Breda) jaarlijks terug, ook met kampen voor kinderen van wie de ouders gebruik maken van de voedselbank. Stichting Sparrenhof huurt het terrein voor het symbolische bedrag van een euro van de fraters en zorgt voor het beheer en het onderhoud. De fraters betalen mee, maar daar komt een eind aan.
Op leeftijd
De fraters besloten zich langzaam terug te trekken. De congregatie slinkt, de fraters zijn op leeftijd. Om het voortbestaan van Sparrenhof te garanderen ging de gelijknamige stichting op zoek naar een rendabele invulling. Eind 2021 al had de stichting zelf de broek moeten ophouden, maar dat is nog niet helemaal gelukt.
Het bestuur legde contact met T-PrimaiR (primair onderwijs), Portvolio (voortgezet onderwijs), ContourdeTwern (maatschappelijk werk), Fontys Hogeschool Pedagogiek en de gemeente Tilburg. Deze partijen denken mee over de toekomst van het gebied en gaan ook meebetalen.
De gemeente Tilburg betaalt in 2022 30.000 euro voor het inhuren van een projectleider en legt 80.000 euro op tafel om het gat in de exploitatie te dichten. De hoop is dat met krachtenbundeling Sparrenhof voor de Tilburgse gemeenschap behouden blijft en niet in handen komt van een projectontwikkelaar.
Ziel
“We combineren ziel en zakelijkheid", zegt Ton Brouwers, voorzitter van Sparrenhof. ,,Het kamperen in de zomer blijft, maar in de winter is er nu niets te doen. We gaan het gebied ontwikkelen. Er zijn tal van mogelijkheden. Zo kan er een moestuin komen voor het speciaal onderwijs of een theehuis van Prins Heerlijk.” Fontys wil er met een professionele werkplaats voor studenten neerstrijken.
Het gebied is straks voor alle Tilburgse kinderen bestemd. De nadruk ligt op inclusie: dat betekent dat iedereen mag meedoen. Het gebied zal zijn besloten karakter behouden, dat moet bescherming voor kwetsbare kinderen waarborgen.
Overal kansen
Rogier van Luxemburg is nieuw in het bestuur van Sparrenhof. De opbouwwerker heeft de deelnemende partijen uit de stad bij elkaar gebracht. Hij verwacht veel de inbreng van kinderen zelf. ,,Toen ik voor de eerste keer bij Sparrenhof was, was ik meteen verkocht. Ik zag overal kansen. Maar we gaan niet van bovenaf bepalen wat goed is voor kinderen. Die dragen zelf ideeën aan en kunnen hun talenten ontwikkelen. "
Daarbij wordt gebruikgemaakt van Empty Farm to Fill, een wetenschappelijk project van Fontys waarbij kinderen met meervoudige talenten ontmoeten, experimenteren en spelen. Dat studieproject ontving een landelijke subsidie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Ruim 42.000 mensen komen af op de nieuwe koninklijke gordijnen in TextielMuseum Tilburg
Tilburg -
Overwegend bewolkt in Tilburg vanochtend
Het wordt vandaag geleidelijk minder bewolkt maar het blijft droog in Tilburg. 's Middags stijgt de temperatuur tot 20 graden en is de wind matig, windkracht 3. Vanavond is het helder en koelt het af tot ongeveer 18 graden. -
indebuurt.nl
Esmé van Beauty Bistro gooit het over een andere boeg: 'Veel mensen verklaren mij voor gek'
Wat doe je als je huidige baan niet meer bij je past? Het antwoord lijkt simpel: ander werk zoeken. Voor Esmé van Esch-van Gorp (30) was dat niet zo makkelijk. Maar liefst 11 jaar lang gaf ze alles voor haar eigen bedrijf. Toch besluit ze bijna helemaal te stoppen met haar Beauty Bistro. “Mijn hele werkende leven heb ik hieraan besteed.” -
PREMIUMzes vragen23
Een zonneboiler levert gratis warm water: in zoveel jaar verdien je hem terug
Ondanks stijgende prijzen en langere levertijden blijven zonnepanelen als warme broodjes over de toonbank vliegen. Terwijl zonneboilers maar mondjesmaat worden verkocht. Is dat terecht? Zes vragen over de potentie van een zonneboilersysteem op je dak. -
PREMIUM
Henk Vosters (1955-2023) maakte steppegras geliefd bij het Nederlandse publiek
REUSEL – Met het overlijden van Henk Vosters (67) verliest Reusel een mensenmens, een Bourgondiër, maar ook de man die het steppegras bij de gewone man op het bord bracht.Reusel
-
PREMIUM
Tilburgs stel koopt woning met overlastgevende buurman, koop mag niet ongedaan gemaakt worden
Tilburg -
-
-
PREMIUM
Geen vet eten om hartkwaal te voorkomen? Een hardnekkige fabel, zegt cardioloog
Wat veroorzaakt hartaandoeningen, en hoe houd je je hart gezond? Daar gaan meerdere adviezen en wijsheden over rond. Cardioloog Janneke Wittekoek vertelt wat er waar is van zes veelgehoorde stellingen over hartgezondheid. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.