Volledig scherm
Staatssecretaris Klijnsma in Tilburg. Naast haar Ralf Embrechts, een van de initiatiefnemers van het experiment. © Theo van de Zande

Staatssecretaris Klijnsma over trage start project voor soepeler bijstand in Tilburg: 'ik had te dealen met de VVD'

TILBURG - Staatssecretaris Jetta Klijnsma gaf woensdagavond in Tilburg de aftrap voor bijzonder project te starten. Na hoog oplopende discussies mag Tilburg de komende twee jaar de regels rond de bijstandsuitkering eindelijk versoepelen. Grote vraag is: worden mensen gelukkiger van minder regels en minder verplichtingen?   

Wie meteen ja roept én een uitkering heeft én in Tilburg woont, moet vooral mee doen aan het zogeheten vertrouwensexperiment. Tilburg zoekt 800 bijstandsgerechtigden die vrijwillig mee willen doen aan het onderzoek. 

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was in wijkgebouw De Poorten in Tilburg om hoogstpersoonlijk de aftrap te geven voor dit tweejarig experiment. Tilburg is een van de vijf steden die de komende jaren van Klijnsma mogen experimenteren met soepelere regels voor bijstandsgerechtigden. Daarvoor werkt de gemeente samen met onderzoekers van Tilburg University.

Politieke compromissen met VVD

Klijnsma: ,,Al die jarenlang is Tilburg de kar aan het trekken voor experiment. Vooral van onderaf. Ik zit in mijn absolute nadagen als staatssecretaris en kan nu wel aangeven hoe ik er in zat. Ik had te dealen met VVD en dat is politiek compromissen sluiten. Maar goed dat wethouders als Erik de Ridder de poot stijf hielden. Samen met andere wethouders was hij echt een duvelstoejager."

Erik de Ridder: ,,Ik weet niet of dit gaat werken, dat moeten we onderzoeken. Ik kreeg al kritiek als, 'hé, wethouder u gaat gratis geld weg geven.' Dat doen we dus niet."

Bijverdienen

De 800 vrijwilligers mogen bij voorbeeld 199 euro bijverdienen naast hun uitkering. Het onderzoek moet uitwijzen of mensen met een bijstandsuitkering actiever worden als ze geen tegenprestatie hoeven te leveren voor hun uitkering. En ze worden ook niet meer gedwongen om te solliciteren.  Woensdagavond begint ook de zoektocht naar de vrijwilligers.

Klijnsma: ,,Mijn opvolger zal de resultaten van dit onderzoek niet in de prullenbak gooien. Als dat wel gebeurt staan we op het Malieveld. Ik heb daar zo'n zin in."

In een filmpje legt de gemeente Tilburg uit hoe het experiment werkt:

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg