Stenen gloeien in Oisterwijk voor de slachtoffers van de Holocaust
OISTERWIJK - Oisterwijk is een van de ongeveer 150 gemeenten in Nederland waar deze week de Holocaust herdacht wordt. Dat gebeurt in Oisterwijk deze week, van zondag tot en met zaterdag, op zeven plekken verspreid over de gemeente.
Piet JacobsBron:BD
Telkens speelt daarbij het voor deze gelegenheid ontworpen monument Levenslicht een hoofdrol. Aanleiding voor de plechtigheden is de 75ste verjaardag van de bevrijding van vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau door de Russen.
Als eerste was de Gemullehoekenweg aan de beurt omdat daar het Oisterwijkse Bevrijdingsmonument van Harm Timmermans staat.
Als de schemer over Oisterwijk neerdaalt, zegt voorzitter Kees Welmers van de plaatselijke Werkgroep Struikelstenen dat het nodig blijft om de Shoah (massamoord op Joden in Wereldoorlog II) te blijven herdenken: ,,Massamoorden en Jodenhaat steken weer de kop op. “
,,Ooit werd het heel donker in Europa”, sluit burgemeester Hans Janssen aan. Als bijzonderheid meldt hij dat een Russische journalist, verblijvend bij het AZC in Oisterwijk, bij de Holocaustherdenking aanwezig is.
Ooit werd het heel donker in Europa
Burgemeester Hans Janssen
Daarna ontsteekt de burgemeester, samen met rabbijn Albert Ringer, het door studio Roosegaarde ontworpen monument Levenslicht. Dat bestaat uit 104.00 steentjes die symbool staan voor het aantal Nederlandse Joden, Roma en Sinti die door de nazi’s in de vernietigingskampen zijn omgebracht.
Mijn vader was in Auschwitz. Hij heeft dat kamp overleefd omdat hij daar in de ziekenbarak zat
Rabbijn Albert Ringer
,,Het grootste deel van mijn familie is vermoord”, meldt de rabbijn. ,,Mijn vader was in Auschwitz. Hij heeft dat kamp overleefd omdat hij daar in de ziekenbarak zat.” Hij is blij met het kunstwerk van Rosegaarde. Als het ontstoken is, lijkt het een ademhaling in licht. Om de paar seconden lichten de stenen op en doven daarna weer uit.
30 namen
Britt Blommaert, leerlinge van Havo-5 van scholengemeenschap Durendael, leest vervolgens de namen voor van de dertig personen die in de gemeente Oisterwijk tijdens de oorlog opgepakt zijn om ze naar de concentratiekampen te vervoeren. Ook de leeftijden van de slachtoffers noemt zij: er zijn ook kinderen bij, tieners, twintigers en dertigers.
Nico Haneveld omlijst de sobere maar indrukwekkende plechtigheid met muziek.
De Werkgroep Struikelstenen die in Oisterwijk actief is, bereidt een publicatie voor over de Oisterwijkse slachtoffers van de Holocaust. Dat boekje verschijnt als historische Brochure bij uitgeverij Het Kwartier van Oisterwijk, gelieerd aan heemkundekring De Kleine Meijerij. Redacteur ervan is Peter Slingerland, een van de leden van de Werkgroep Struikelstenen.