Volledig scherm
De Havenmeester was in 2013 de eerste woontoren in de Piushaven © Google maps

Steun eerste Piushaventoren gouden greep: Havenmeester brengt Tilburg acht ton op

TILBURG - Onvoorstelbaar anno 2020, maar de eerste woontoren aan de Piushaven kon bijna tien jaar geleden alleen met steun van de overheid van de grond komen. Uiteindelijk blijkt  de Havenmeester de gemeente nu acht ton op te leveren. 

De Havenmeester zat al sinds begin deze eeuw in de pen, maar kwam rond 2010 definitief tot concrete ontwikkeling. Van der Weegen durfde de bouw van de toren in crisistijd echter niet alleen aan. Pas nadat de provincie, de gemeente Tilburg en Wonen Breburg de helpende hand toestaken kon de schop in de grond. 

Die drie partijen brachten samen ruim 4,5 miljoen euro bijeen om het risico te dekken van de onverkochte woningen. De Havenmeester telde er 209 woningen, waarvan 48 voor de sociale verhuur. Wonen Breburg verplichtte zich gedurende maximaal vijf jaar de onverkochte woningen te verhuren en zou vervolgens proberen ze alsnog van de hand te doen.  

Eindbalans: acht ton winst

Kort voordat de Piushaven zich snel tot Tilburgs populairste woonplek ontwikkelde, werd in 2013 voor 102 woningen in eerste instantie geen koper gevonden. Inmiddels is de eindbalans opgemaakt: 64 appartementen zijn alsnog verkocht aan particulieren, de resterende 38 zijn afgerekend met Wonen Breburg. In totaal brachten ze 27,6 miljoen euro op.  De gemeente Tilburg, voor een kwart deelnemer in het fonds, verdient er uiteindelijk acht ton aan.   

In samenwerking met indebuurt Tilburg