Volledig scherm
Oprichter van 't Anker Leslie Smits met begeleider Robin Schuuring. Robin had zelf een hele lastige jeugd en een drugsverleden, maar helpt nu anderen binnen de stichting. © Nigel van Schaik

Stichting 't Anker is een reddingsboei: ‘Zodat ze niet verzuipen’

TILBURG - Een jaar later is zorgstichting 't Anker in Tilburg-West een blijvertje. De oprichters worden door hun cliënten op handen gedragen. ,,Hier voel ik me weer veilig", vertelt Britt (26).

Britt (26) heeft zelf jaren in de zorg gewerkt tot ze een zware burn-out kreeg. ,,Ze laten me hier langzaam buiten mijn comfort-zone treden waardoor ik mijn creativiteit en zelfvertrouwen terug zie komen. Als ik zeg dat ik iets niet kan bouwen, zeggen ze dat ik het moet proberen. Toen had ik ineens de helft van de keuken hier neergezet en dacht ik: ‘Ik kan dus wél iets!’”

Mensen zoals Britt worden vaak al ergens anders geholpen en hebben daarnaast nog een vangnet nodig. Cliënten hebben bijvoorbeeld autisme, verslavingsproblemen of moeite met leren. ,,De sociale problemen die bij dat soort dingen komen kijken worden vaak overgeslagen. We helpen onze deelnemers weer voet aan de grond krijgen in de maatschappij", legt oprichter Leslie Smits uit. 't Anker heeft een houtwerkplaats, een kunstruimte en een dojo voor judolessen en meditatie. Cliënten bepalen zelf wat ze willen doen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Volledig scherm
De dojo van 't Anker. Hier krijgen deelnemers straks onder andere mindfulness-trainingen, waardoor ze ontspannen hun dag kunnen beginnen. © Nigel van Schaik

Deelnemers

Aan het roer van 't Anker staan drie mannen: Leslie Smits brengt het enthousiasme in de tent, zijn vader Ton heeft dertig jaar ervaring in de zorg en Gino Zeeman verzorgt de administratieve kant. Vader en zoon Smits  vonden na jaren in de zorg dat het anders moest. ,,Onze cliënten, deelnemers zoals wij ze noemen, zijn geen nummertje. We kennen iedereen persoonlijk en ze kunnen binnenvallen wanneer ze willen", vertelt Smits. 

Mensen die dagbesteding nodig hebben krijgen geld voor een beperkt aantal dagdelen per week. 't Anker is daar niet zo mee bezig. Smits: ,,Deelnemers, maar ook vrijwilligers en zelfs werknemers, komen hier ook ‘s avonds of op een vrije dag binnen, gewoon omdat ze het leuk vinden. Als iemand zorg van ons aanvraagt, waarover de beslissing drie maanden op zich kan laten wachten, mogen ze hier meteen beginnen. Dat risico nemen we omdat iemand in drie maanden kan verzuipen in zijn problemen. Dat willen we voor zijn, en soms kost dat ons geld.”

Familie

‘Eén grote familie’: zo wordt de complete stichting het meeste omschreven. ,,Iedereen kent elkaar. Van vrijwilliger tot oprichter, van de jongste deelnemer van 10 tot de oudste van 53", zegt Smits. Die man van 53 is Frank Hendriks. ,,Ik isoleerde huizen voordat ik alcoholist werd. Nu word ik al jaren door Ton geholpen en volg ik een opleiding om hier vast in dienst te gaan. Anderen kunnen helpen geeft zo’n onwaarschijnlijke voldoening, dat had ik dertig jaar geleden al moeten doen.” Robin Schuuring ging Frank voor en begeleidt nu als ervaringsdeskundige. ,,Na mijn moeilijke opvoeding, drugsverleden en jaren op straat voelt het hier als een warm bad.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg