Volledig scherm
Eda en Awo (rechts) hebben aan de Componistenlaan een kartonnen doos uit de struiken geplukt. © Hein Eikenaar/BD

Stokhasselt: een vuilniszak vol zwerfafval in 20 minuten

TILBURG - Ze benoemden het zelf als een groot probleem in hun wijk: zwerfafval. Woensdagmorgen gingen leerlingen van basisschool de Lochtenbergh ermee aan de slag tijdens het 'opruimfestival'.

Ze deden dit onder de vlag van de landelijke Stichting Move, die in tien steden studenten en basisschoolleerlingen aan elkaar koppelt. In dit geval zochten studenten van de Pabo University samenwerking met groep 8a van de Lochtenbergh. Samen gingen ze Stokhasselt in om te kijken wat ze zelf kunnen verbeteren en veranderen in hun wijk. De leerlingen kwamen met drie problemen: ongure types, hardrijders en zwerfafval. 

Aan zwerfafval kunnen ze zelf iets doen. Dus liepen de kinderen woensdag in groepjes vanaf wijkcentrum De Ypelaer door de straten.  Awo, Eda en Mohamed waren nog maar amper 20 minuten bezig en nog geen 100 meter onderweg of de eerste vuilniszak zat vol. Waarmee? Lege blikjes energiedrank, snoepverpakkingen, Aldi-bonnetjes, chipszakken, een pot mayonaise, een fietsbel en heel veel plastic.

Volle vuilniszakken werden ingeruild tegen muntjes, waarmee de kinderen bij het wijkcentrum spellen konden spelen. 

Volledig scherm
Na 20 minuten zit de vuilniszak vol. Hans Drijvers, vrijwilliger van de werkgroep zwerfafval, kan de zak gaan vervangen. © Hein Eikenaar/BD
  1. Abseilen van Westpoint voor onderhoud op honderd meter hoogte

    Abseilen van Westpoint voor onderhoud op honderd meter hoogte

    Sinds de oplevering van de Westpoint-toren in 2004 heeft de gevel geen groot onderhoud gekregen, tot begin 2017. Sindsdien is de buitenkant van het 142 meter hoge gebouw deels geschilderd en onderhouden door middel van de bakjes van de glazenwassers. Die komen niet overal en voor de moeilijk bereikbare plekjes moet er abgeseild worden. Zoals hier, aan de oostkant van het gebouw. De voegen van de gekleurde betonblokken worden gerepareerd.

In samenwerking met indebuurt Tilburg