Volledig scherm
Voor de medewerkers van het BAT is het wekelijkse kost: het opruimen van gedumpt meubilair. © Hein Eikenaar/BD

Stokhasselt gaat strijd aan: tijdelijke milieuparkjes tegen gedumpt meubilair

TILBURG - Tijdelijke milieuparkjes in Stokhasselt moeten een einde maken aan op straat gedumpt meubilair en witgoed. Nog dit voorjaar start een proef.

Het is een probleem in Stokhasselt: bewoners die met kapot meubilair of witgoed zitten en niet het geld of de contacten hebben om het af te voeren. Met als gevolg dat het nogal eens op straat belandt. Door meerdere keren per jaar gedurende een dag(deel) op verschillende plaatsen in de wijk afvalcontainers te plaatsen, moet hieraan een eind komen.

Waar het meeste vuil ligt

Met een busje worden de kapotte spullen aan huis opgehaald. ,,We voeren de rotzooi af die we anders op andere momenten in de wijk tegenkomen", zegt Pim Roijakkers van vrijwilligersorganisatie Beter Stokhasselt. Hij is samen met het Missionair Servicecentrum Tilburg bedenker van het tijdelijke containerparkjes. Waar en wanneer ze er precies komen staan, wordt nog bepaald samen met wijkraad en gemeente. ,,Het zullen plekken zijn waar we het meeste vuil tegenkomen.”

Achter de voordeur komen

Beter Stokhasselt is een project waarbij vrijwilligers klussen uitvoeren bij wijkbewoners die zelf niet de middelen hebben om dat te doen. Zo komen ze meteen ‘achter de voordeur’ om te kijken of er op andere gebieden hulp nodig is. Wat bleek: veel wijkbewoners hebben geen eigen vervoer of contacten om kapotte spullen naar de stort te brengen. Grofvuil op laten halen kost 25 euro maar dat is voor veel wijkbewoners te duur, weet Roijakkers.

Het gaat, benadrukt hij, om zaken als kapotte meubels, koelkasten en grote glasplaten. ,,Dus we gaan geen verfresten of huishoudelijk afval ophalen.” Beter Stokhasselt en het MST regelen het vervoer en zorgen voor de vrijwilligers om te sjouwen.   

In samenwerking met indebuurt Tilburg