Volledig scherm
Daan Reijnders bij de gevelreclame die onder het stucwerk vandaan kwam. © Bas Vermeer

‘Supervet.’ Tilburger vindt gevelreclame terug in huis. Maar er zijn nog veel vragen...

Vrij 26 apr: Het lijkt alsof er een herwaardering is van de historische gevelreclames in Tilburg, de ene na de andere reclame wordt teruggevonden, afgestoft en weer opgeknapt. Daan Reijnders trof een verloren gegaan stukje straatbeeld aan in zijn nieuwe huis, onder een stuclaag. ,,Supervet.” 

Volledig scherm
Lekker aan het verbouwen en dan stuit je opeens op een gevelreclame. © Daan Reijnders

,,Hé, wat is dit nou? Letters?”, dacht Daan Reijnders bij het onder handen nemen van één van de kamers in het pand aan de Bisschop Zwijsenstraat 141. Het oude behang moest weg, het stucwerk stond bol, dus moest het er af. Reijnders is het oude pand van top tot teen aan het opknappen. ‘Auto Garage Central’, verschijnt er op de muur van de kamer.

,,Die muur wordt dus niet meer gestuct”, glimlacht de bewoner. ,,Ik laat dit zo, al ga ik het op een nette manier afwerken. En dan kun je straks de mooie, maar vervaalde letters weer goed zien.”

Veel vragen

Waarschijnlijk is het een reclame van de autohandel die vroeger aan de Schoolstraat was gevestigd. Alleen wat stond er precies? En welke geschiedenis hoort erbij? De woorden zijn wel duidelijk, maar hoe groot was de gevelreclame? Dat vraagt Reijnders zich allemaal af. Hij hoopt op hulp van Tilburgers die het wel weten. Eerder dit jaar - dankzij de kennis van de stad - werd de gevelreclame aan de Nieuwlandstraat opgeknapt

,,Deze woning was vroeger een barbier/kapsalon, die is in 1920 tegen de gevel gebouwd. De reclame moet dus van voor die tijd zijn.” Reijnders vroeg de vergunningen op, maar die helpen hem ook niet echt verder.

Wie helpt 'm uit de brand? Tips in de reacties onder de Facebook, B.Vermeer@bd.nl of op Twitter.  Dit is het pand overigens. De gevelreclame staat op de meest linkse muur van het buurpand op rechts. 

Volledig scherm
De vergunning voor de bouw van het pand. © Daan Reijnders

In samenwerking met indebuurt Tilburg