Volledig scherm
Beppie Smit © Gemeente Tilburg

Tiental kandidaten voor post 'zesde wethouder'

TILBURG - Voor de post van 'zesde wethouder' in Tilburg hebben zich al een tiental kandidaten gemeld bij de formerende partijen. Dat bevestigt GroenLinks-leider Mario Jacobs die dit thema coördineert.

De partijen die samen een coalitie willen vormen - D66, GroenLinks, de VVD en het CDA - willen het aantal wethouders uitbreiden van de huidige vijf naar zes. Afspraak is dat D66 twee zetels krijgt in de nieuwe ploeg en de andere elk een.

De extra wethouder moet de werklast verminderen. De twee voorgaande coalities telden elk zeven wethouders, zij het dat het college de SP (2008-2010) een zetel verdeelde met twee bestuurders. Tilburg zou volgens de gemeentewet acht wethouders mogen hebben. Waar de gemeenten er in 2014 omvangrijke zorgtaken bijkreeg, leverde Tilburg om politieke redenen juist twee wethouders in. De nieuwe ploeg hoopt met een extra collega ook meer aanwezig te kunnen zijn in de wijken.

Niet klaar

De politieke kleur en het geslacht van de zesde wethouder zijn van ondergeschikt belang, zeggen betrokkenen. ,,Die persoon komt niet vanzelfsprekend van een van de formerende partijen", zegt fractievoorzitter Beppie Smit van D66. ,,Het kan ook iemand zijn van de PvdA of iemand die geen lid is van een partij. Het belangrijkst is wat iemand kan brengen op sociaal terrein en kennis op het gebied van de decentralisaties. Daarin zijn goede stappen gezet, maar we zijn nog lang niet klaar."

De beoogde coalitie mikt erop om medio juni een akkoord aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Erik de Ridder (CDA): ,,Het moet in elk geval voor het zomerreces dat dit jaar al op 7 juli begint. We moeten tempo maken." 

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Tilburg