Volledig scherm
Tilburg Culinair op het Louis Bouwmeesterplein. © Beeld werkt

Tilburg Culinair stopt: ‘Geen goed plein beschikbaar, doelstelling is achterhaald’

Ma 13 jan: Het culinaire festival Tilburg Culinair houdt na dertig jaar op te bestaan. Er is geen goede locatie beschikbaar, de doelstelling is achterhaald en de evenementenkalender overvol. 

Het is een beslissing die bij de stichting zorgt voor gemengde gevoelens, aldus de organisatie van Tilburg Culinair. ,,Aan de ene kant is het verdrietig nieuws, omdat een geweldig evenement verdwijnt. Aan de andere kant staat horeca Tilburg inmiddels zo stevig op de kaart, dat het evenement gewoonweg niet meer nodig is. En dat is natuurlijk positief nieuws.”

Het besluit kwam tot stand na diverse evaluaties met deelnemers, bestuur, commissieleden en de gemeente Tilburg. Geen gemakkelijke beslissing, maar volgens de stichting de enige juiste.

‘Groter centrumplein’

,,De binnenstad van Tilburg is volop in beweging en voorlopig nog niet uit de steigers. Dit heeft voor Tilburg Culinair drie jaar geleden geleid tot een verhuizing van het Willemsplein naar het Louis Bouwmeesterplein. Nu blijkt deze locatie ook niet toekomstbestendig te zijn. Met als resultaat dat de huidige opzet onvoldoende mogelijkheden voor een gezonde exploitatie biedt. Tilburg Culinair verdient een groter centrumplein met meer mogelijkheden en minder operationele kosten. Helaas is er zo’n plein momenteel niet in Tilburg.”

In 2017 ontstond er al trammelant toen twee commissies uit Culinair stapten. Vanwege de verhuizing destijds leek het toen niet mogelijk om het evenement te organiseren. Culinair ging toen toch door.  

‘Doelstelling achterhaald’

Volgens de organisatie is ook de oorspronkelijke doelstelling ‘om de Tilburger kennis te laten maken met de culinaire mogelijkheden in de regio enigszins achterhaald’. Juist met dat doel werd Culinair in 1990 opgericht. 

,,Maandelijks worden er vernieuwende en unieke concepten gelanceerd die bezoekers uit het hele land naar Tilburg weten te trekken. De noodzaak voor restaurateurs om potentiële gasten via een evenement als Tilburg Culinair aan zich te binden is hierdoor minder relevant.”

Daarnaast heeft Tilburg als ‘evenementenstad’ een overvolle festivalkalender waarbij het voor een ongesubsidieerd en niet-commercieel evenement als Tilburg Culinair steeds moeilijker wordt om het hoofd boven water te houden. ,,Tilburg Culinair wordt afgesloten met een positief saldo. Dat saldo wordt gedoneerd aan Stichting Met je hart Tilburg. Ongetwijfeld zullen er in toekomst nieuwe culinaire tradities ontstaan die net zo spraakmakend zullen zijn.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg