Volledig scherm
In verschillende gemeenten, zoals Oss (zie foto) en Best, eisen woonwagenbewoners meer standplaatsen. © BD / Peter van Huijkelom

Tilburg: geen uitsterfbeleid kampjes maar ook geen nieuwe plekken voor woonwagens

TILBURG - De gemeente Tilburg is niet van plan haar woonwagenbeleid met spoed aan te passen. Er zijn elf kleine kampjes met 5 tot 8 woonwagens en daarmee hoort Tilburg tot de 14 procent van gemeenten in Nederland met meer dan 50 standplaatsen.

Dat schrijft wethouder Oscar Dusschooten als antwoord op vragen van de familie Damen. De familie had Tilburg verzocht om aanpassing van zijn beleid naar aanleiding van het 'beleidskader’ dat alle Nederlandse gemeenten afgelopen zomer ontvingen van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Daarbij vroeg de familie tevens om 6 standplaatsen als onderdeel van hun ‘culturele identiteit’.

Ollongren stelde dat het afgelopen moet zijn met het uitsterfbeleid dat sommige gemeenten voeren voor de woonwagenkampjes.  Dat is discriminerend en in strijd met het in de wet vastgelegde recht op gelijke behandeling. Het College voor de Rechten van de Mens én de Nationale Ombudsman vorig jaar wezen hier vorig jaar al op.

Spandoeken

In onder meer Best, Heesch en Oss leidde dat al tot protesten onder woonwagenbewoners. Met spandoeken in de hand eisten ze meer standplaatsen. 

De gemeente Tilburg, stelt Dusschooten, voert geen uitsterfbeleid maar heeft ook geen plannen voor uitbreiding van het aantal standplaatsen of woonwagenkampjes. Hij wijst erop dat het gemeentelijke woonbeleid volgend jaar wordt geactualiseerd. Dan wordt tevens gekeken naar de behoefte van standplaatsen aan woonwagens. 

Plekken voor woonwagens worden in Tilburg verhuurd door woningbouwcorporatie Tiwos. Verdeling gebeurt aan de hand van een wachtlijst.

  1. Wanhoopsbrief van Johan van Laarhoven aan minister: 'Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmerrie’

    Wanhoops­brief van Johan van Laarhoven aan minister: 'Haal mij en mijn vrouw uit deze nachtmer­rie’

    TILBURG - Coffeeshophouder Johan van Laarhoven, die al sinds 2014 vastzit in een Thaise gevangenis, smeekt minister Ferd Grapperhaus om hem en zijn vrouw zo snel mogelijk terug naar Nederland te halen. Dat doet hij in een brief die hij ‘vanaf de betonnen vloer’ van zijn Thaise gevangeniscel heeft geschreven. ,,We slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte.”

In samenwerking met indebuurt Tilburg