Hostel Roots in Tilburg.
Volledig scherm
Hostel Roots in Tilburg. © Jan van Eijndhoven

Tilburg komt ondernemers tegemoet en stelt aanslag toeristenbelasting uit

TILBURG - Om logiesaanbieders zoals hotels of vakantiewoningen tegemoet te komen tijdens de coronacrisis, wil het college in Tilburg de aanslag voor de toeristenbelasting uitstellen. Ook wordt de ondernemers de mogelijkheid geboden om de toeristenbelasting gespreid te betalen. Andere gemeentelijke belastingen worden mogelijk ook uitgesteld.

Volgens het college van B en W worden ondernemers met hotels, pensions, bed & breakfasts, vakantiewoningen of campings hard getroffen door de verspreiding van het coronavirus, omdat reserveringen worden geannuleerd en toeristen wegblijven. Maar juist in deze periode van het jaar ontvangt deze accommodatiesector de aanslag voor de toeristenbelasting over 2019.  

Vitale stad

Omdat de sector volgens het college bijdraagt aan ‘een vitale stad met veel bezoekers’, worden er maatregelen voorgesteld om de ondernemers te helpen de crisis door te komen. De aanslag toeristenbelasting wordt pas in juni 2020 verstuurd, twee maanden later dan normaal. Die aanslag kan dus in periodes worden afbetaald.

Desondanks houdt het college er rekening mee dat niet alle ondernemers het hoofd boven water zullen houden, zo laat B en W aan de raad weten. Door de toeristenbelastingaanslag uit te stellen zal de gemeente dus mogelijk inkomsten mislopen. De gemeente denkt nog na over maatregelen op het terrein van andere gemeentelijke belastingen, zoals leges en de Woz. 

In samenwerking met indebuurt Tilburg