Volledig scherm
Clarissenhof © Clarissenhof-Tilburg

Tilburg scoort in Jaarboek Architectuur

TILBURG - Met liefst vier projecten is Tilburg vertegenwoordigd in het Jaarboek Architectuur dat op 7 mei verschijnt. Clarissenhof, de LocHal (beide in de Spoorzone), Cube (universiteitscampus) en restaurant RAK (Piushaven) behoren tot de 28 nieuwbouwprojecten die worden belicht. 

Dat vertelde Kirsten Hannema, architectuurcriticus van de Volkskrant en redacteur van het nieuwe Architectuurjaarboek, woensdagavond in de eerste editie van de talkshow BOUWSTOF

Woonproject Clarissenhof: mooi, maar niet onomstreden in Tilburg, constateerde presentatrice Henriëtte Sanders. Hannema: ,,Intrigerend vonden wij dat architect Liesbeth van der Pol ondanks het grote aantal van 390 woningen toch geprobeerd heeft er een plek voor contemplatie van te maken. In die elf binnentuinen zonder auto's ervaar je, op een steenworp afstand van het station, toch rust.”

Het jaarboek Architectuur biedt al ruim 30 jaar een selectie bijzondere projecten die in het voorbije jaar zijn opgeleverd. Ook beschrijft het de belangrijkste ontwikkelingen die de Nederlandse architectuur beïnvloeden.

Gebouw van het Jaar

Tilburg heeft de afgelopen maanden toch niet te klagen over belangstelling voor architectuur en stedenbouw. De LocHal is genomineerd voor de titel Gebouw van het Jaar, een prijs die op 17 mei in diezelfde hal wordt uitgereikt. Deze ‘huiskamer van de stad’ maakt bovendien kans op de Gulden Feniks: dé prijs voor de meest excellente voorbeelden van renovatie- en transformatieprojecten.

Ook in het jaarboek 2018 van de Blauwe Kamer, het landelijk tijdschrift voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, sloeg Tilburg een goed figuur. Van de 20 projecten die erin worden belicht, komen er drie uit deze stad: het Burgemeester Stekelenburgplein, de Piushaven en de herstructurering van Groeseind/Hoefstraat.  

Het Jaarboek Architectuur bevat tevens een overzicht van de belangrijkste prijzen, prijsvragen, tentoonstellingen en publicaties van het afgelopen jaar.

In samenwerking met indebuurt Tilburg