Volledig scherm
Duiveluitdrijving in de horrorfilm The Exorcist

Tilburg verbiedt duiveluitdrijving na Pegida-demonstratie

Het Zwanenverbond mag van de gemeente Tilburg geen duiveluitdrijving uitvoeren komende zondag. Het Brabantse Pacte des Cygnes, Frans voor Zwanenverbond, was van plan op ludieke wijze de stad te reinigen van de smetten van Pegida. 

Die anti-islambeweging komt zondagmiddag samen om te betogen tegen de bouw van een nieuwe moskee voor Marokkaanse moslims in Tilburg.

,,Tot twee keer toe hebben we van de gemeente gehoord dat ze geen toestemming geven", laat Ronald Donders van het Pacte des Cygnes weten. ,,Dus zien we er zondag vanaf. Maar we hebben er zoveel tijd in gestoken dat we het later in de week alsnog willen doen. Vijftig liter wijwater, door onszelf getapt in de bedevaartplaats Banneux in België, hadden we in flesjes Spa-water klaar staan." Een acteur zou als exorcist de rol van een priester vervullen.

Een woordvoerder van de gemeente beaamt dat Donders 'nee' te horen heeft gekregen. ,,We zien het als een demonstratie, waarvoor een meldingsplicht geldt." De gemeente is niet alleen beducht voor een reactie van Pegida-zijde, maar wil ook het winkelend en terraspubliek de duiveluitdrijving besparen.  

Uitwijken is geen optie

Uitwijken naar het Burgemeester Stekelenburgplein was volgens Donders geen optie. Daar heeft de gemeente wel toestemming gegeven voor een solidariteitsbijeenkomst, vanaf 17.00 uur, als reactie op de Pegida-demonstratie.

Antifascisten hebben bovendien aangekondigd met boegeroep, fluitjes en het versperren van de weg Pegida dwars te willen zitten.  

 1. Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

  Betogers leggen vliegveld Barcelona plat: ‘We konden niet eens in de buurt komen’

  TILBURG/BEGUR - De uitspraak van het Spaanse Hooggerechtshof leidde maandag tot hevige protesten in Spanje. Betogers hebben de wegen naar het Internationale vliegveld El Prat in Barcelona platgelegd en inmiddels zijn duizenden betogers onderweg naar het het Madrileense vliegveld Barajas-Adolfo Suárez om hetzelfde te doen. Boy Hulsteijn wilde na een reünie met zijn Brabantse familie aan de Costa Brava maandagavond terug naar Amsterdam, maar dit werd hem onmogelijk gemaakt. ,,We dachten dat het wel mee zou vallen, maar de hele pleuris is ontketend.”
 2. Financieel herstel gloort voor gemeente Alphen-Chaam. ‘We hebben mooie stappen kunnen maken’
  PREMIUM

  Financieel herstel gloort voor gemeente Alp­hen-Chaam. ‘We hebben mooie stappen kunnen maken’

  ALPHEN-CHAAM - Waar andere gemeenten in de regio flink moeten bezuinigen vertoont de gemeentebegroting van Alphen-Chaam relatief goed nieuws. De laatste jaren leek ook Alphen-Chaam in zwaar financieel weer te komen. Tegenvallers in de jeugdzorg zorgden onder andere voor rode cijfers. Maar nu lijkt herstel zich aan te kondigen. Daarmee is Alphen-Chaam een uitzondering in de regio.

In samenwerking met indebuurt Tilburg