Volledig scherm
De Bikinibar. Het enige vrouwelijke lichaam dat je mag betreden zonder toestemming. Je kunt er uitrusten, schuilen en door heen rennen. Sculptuur van Atelier van Lieshout. © Beeld Werkt

Tilburgers enorm verdeeld over gigantisch vrouwenlichaam in hun binnenstad: 'Té aanstootgevend?'

TILBURG - 'Zó vrouwonvriendelijk!', 'Zou d'r wel een avondje mee naar huis willen nemen', 'Dit is Tilburg op z'n best'. Dat er opeens een gigantische zonnende vrouw in de binnenstad van Tilburg ligt, is maar weinig mensen ontgaan. Duizenden mensen plaatsten in slechts 3 uur tijd de meest uiteenlopende reacties op Facebook over wat ze hadden gezien.

De Tilburgers, die het vrouwenlichaam zonder hoofd en ledematen op de Heuvel zagen liggen, vonden op Facebook de plek om hun verbazing te uiten. Of juist diegene, die zich verbaasde, op zijn plek te zetten. Bijna duizend reacties in drie uur tijd kreeg de foto van Bianca Alfieri in Heel Tilburg In Een Groep over de Bikinibar. Zij verbaasde zich over de vondst die ze deed: ,,Wat vinden jullie? Ik vind het lelijk en raar."

Ze heeft het over het enorme kunstwerk van Atelier van Lieshout dat speciaal voor het evenement Kaapstad werd neergelegd bij de fontein op de Heuvel. Het werk van 9,5 bij 6 bij 3 meter toont het lichaam van een zonnende vrouw, waar mensen - als ze die behoefte voelen - in kunnen kruipen. 

Gekaapt

'Geldverspilling doet deze stad aan', 'Is dit kunst?', schrijven Tilburgers het vaakst. Iemand vraag of ze haar niet beter 'in de tuin van het Draaiend Huis' kunnen leggen. Dat bij het nieuwe evenement Tilburgse kunstenaars de stad een weekend 'kapen', valt blijkbaar niet bij iedereen goed. 

Sommigen vinden het vrouwenlichaam met bikini vrouwonvriendelijk, omdat het zo open en bloot is neergelegd. Een vrouw hoopt dat haar man geen rare gedachten krijgt. Anderen noemen dat juist 'bekrompen'. Dat er al iemand op is geklommen en erop ligt, kijkt niemand raar van op. 

,,Ik blijf het aso vinden, ondanks dat het kunst is", vindt Yvonne Maas-Hoskens. Sommigen schrijven dat het lichaam aanstootgevend is en 'niet iets waar kinderen in horen te spelen'. 

Nuchter

Ludo van Vliet noemt de bijna duizend reacties 'gezeur' en probeert de woedende menigte gerust te stellen met de aankondiging dat de Bikinibar binnenkort alweer verdwijnt. Daarbij zijn er ook veel die het juist geweldig vinden dat mensen aan het kunstwerk aanstoot nemen. 

Barend van de Louw schrijft nuchter dat 'het nu al zijn doel bereikt heeft met al deze reacties'. ,,Het hoort te prikkelen en uit te dagen, mooi toch!"

Kaapstad is op 10, 11 en 12 augustus. Daarna worden kunstwerken, die verspreid liggen door de stad, weer weggehaald.  

poll

Grote prikkelende kunstwerken in de binnenstad vrolijken het straatbeeld op

  • Eens (60%)
  • Oneens (40%)
980 stemmen

In samenwerking met indebuurt Tilburg