Volledig scherm
Jong geleerd, oud gedaan, nu nog als hulpje voor opa en oma, maar straks op zijn zestiende ook zelf stemmen? © Ron Magielse / het fotoburo

Tilburgers mogen mogelijk al op hun zestiende stemmen en in de raad

TILBURG - Inwoners van Tilburg mogen op hun zestiende al burgerraadslid worden. Bij de volgende verkiezingen wil de gemeente bovendien meedoen met een proef om op die leeftijd ook al te mogen stemmen en zelf volksvertegenwoordiger te worden.

Dat vloeit voort uit een initiatiefvoorstel van de eenmansfractie van ONS Tilburg. Indiener Linda Oerlemans wil op die manier jongeren meer proberen te betrekken bij de lokale politiek. ,,Duizenden jongeren protesteren wereldwijd tegen de plannen van de gevestigde orde. Of het nu gaat om het klimaat, studieschulden of meer zekerheid in werk. Laten we hen een stem geven, ook in de gemeenteraad.”  

Burgerraadsleden worden niet gekozen en mogen niet deelnemen aan besprekingen van de gemeenteraad, maar wél aan informatie-bijeenkomsten en debatten die daaraan voorafgaan. In samenspraak met Bas Verberk (D66) heeft Oerlemans haar voorstel aangevuld.  Tilburg gaat bij het Rijk een balletje opgooien om mee te mogen doen aan experimenten voor actief en passief recht vanaf 16 jaar bij volgende verkiezingen. Deze jongeren zouden dan dus niet alleen mogen stemmen, maar ook verkozen mogen worden als lid van de gemeenteraad. 

Ook overleg met onderwijs

De gemeente gaat ook in overleg met onderwijspartijen om leerlingen in onderwijspakketten preciezer te informeren over mogelijkheden om politiek actief te worden. Het voorstel werd maandagavond aangenomen in de gemeenteraad. 

Alleen de VVD stemde maandagavond op alle onderdelen tegen het voorstel. ,,Jongeren hebben vooral behoefte aan een veilige omgeving. We gunnen ook andere partijen een jongerenorganisatie als de onze. Ook in de  studentenraad en mogelijk zelfs de kinderadviesraad kun je eerder ervaring opdoen", zei fractievoorzitter Maarten van Asten (VVD). 

In samenwerking met indebuurt Tilburg