Volledig scherm
© Thinkstock

Tilburgs Jehovastel uit ouderlijke macht voor weigeren bloedtransfusie zoon

TILBURG - Omdat hun geloof niet toestaat dat hun zoon een bloedtransfusie zou krijgen, zijn een vader en moeder uit Tilburg tijdelijk uit de ouderlijke macht gezet. De vader en moeder zijn Jehova's getuigen en wilden vanwege hun geloofsovertuiging niet akkoord gaan met de toediening van bloed aan hun kind.

De Kinderbescherming greep vorige maand in om het leven van het 8-jarig Tilburgs jongetje te redden. Hij heeft het syndroom van Down en is geboren met een hartafwijking. Om hartproblemen in de toekomst te voorkomen, moest hij in het Leids Universitair Medisch Centrum worden geopereerd. Tijdens en na de operatie was er gevaar voor bloedverlies. Zonder toediening van extra bloed was het risico op overlijden groot. Een alternatieve behandeling was niet mogelijk.

Leven ernstig in gevaar
Tijdens de behandeling van de zaak bij de rechtbank in Breda herhaalden de ouders hun standpunt. Ze legden uit dat ze worstelen met de situatie en dat ze het beste willen voor hun zoon maar dat hun geloofsovertuiging in de weg staat. Over de integriteit van de ouders waren bij de kinderrechter geen twijfels. Tot op zekere hoogte is er respect voor de diepe geloofsovertuiging van het stel, aldus het oordeel. Maar omdat het leven van het kind ernstig in gevaar was, bepaalde de rechter dat er sprake was van een acute dreiging waardoor het gezag van de ouders moest worden geschorst.

In samenwerking met indebuurt Tilburg